Birkózik is a tornászlány

Amolyan örökmozgó kislányként kell elképzelni a kaposvári Fülöp Kitti Mariannt. Ritmikus gimnasztikázik, (látvány)táncol, s időnként birkózóversenyeken is feltűnik. Kaposvár egyik legerősebb iskolájába, a Zrínyibe jár, s minden évben kitünő bizonyítványt visz haza. Olyan diák, akit mindenféle szempontból bátran lehet példaképként állítani a többiek elé.

Három sportágban is otthonosan mozoog, jelest érdemel mindenből
Birkózik is a tornászlány

Bár három sportágban is otthonosan mozog Fülöp Kitti Mariann – a Lovasakadémia RG SC ritmikus gimnasztika és a Crystal SC látványtánc-csapatának az oszlopos tagja, ráadásul még birkózik is –, mégis minden évben kitűnő bizonyítványt visz haza a kaposvári Zrínyi Ilona Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskola hetedik osztályos tanulója.

Fenyő Gábor
gabor.fenyo@mediaworks.hu
– A három sportág közül a ritmikus gimnasztika volt az első.
– Már annak idején az óvodában is kinézett Takács-Békési Zsanett, de akkor még nem nagyon akaródzott edzésekre járni – emlékezett vissza a kezdeti lépésekre a 13 esztendős kaposvári Fülöp Kitti Mariann. – Amikor aztán iskolás lettem, a szüleimmel lementünk az RG-csarnokba az egyik edzésre, s ott ragadtam.
– Az RG mellett hogy jött képbe a látványtánc?
– Úgy, hogy ott is ugyanaz volt az edzőm, nevezetesen Takács-Békési Zsanett. Egy évvel később vágtam bele a látványtáncba. Nem volt különösebben nehéz dolgom, hiszen az alapjai az RG-re épülnek.
– Jó két éve aztán újabb sportág jelent meg a palettán.
– Más lányokkal együtt elkezdtem birkózni. Ahogy mondani szokás, a családban marad, hiszen a birkózóknál Takács László az edző. Csak ritkán utazok versenyre; a birkózás inkább azért kell, hogy kondiban tartsam magam.
– Az eddigi legjobb eredmények?
– Tavasszal Nagyatádon rendezték a ritmikus gimnasztika vidékbajnokságot, ahol négy aranyérmet gyűjtöttem össze: az egyéni versenyben labdával és karikával is nyertem, így az összetettben is első lettem, s aranyérmet szereztünk a csapatversenyben is. Látványtáncban a Magyar Látványtánc Szövetség (MLTSZ) őszi budapestit országos bajnokságán szereztem aranyérmet, s különdíjat is kaptam. Négy éve Szlovéniában, Léván én is ott voltam a látványtánc Európa-bajnokságon, s onnan is arannyal térhettünk haza. Birkózásban a legjobb helyezésem egy negyedik hely; nemrég a csapat-bajnokságon csúsztunk le a dobogóról.
– A sikert sehol nem mérik olcsón.
– RG-ben hetente háromszor, látványtáncban pedig heti kétszer van edzésem. S ott van ugye még a birkózás...
– És mikor tanulsz? Elvégre a Zrínyit nem a könnyű fajsúlyú iskolák közé sorolják.
– Este az edzések után.
– Mondhatni mindenből jeles.
– Nem véletlenül mondják, hogy az ember élete végéig tanul. Én is szeretnék mindenben egyre jobb lenni.
– Három sportágban vagy otthon, mindemellett kitűnő tanuló is vagy. Kicsit sok(k)nak tűnik...
– Az órákon megpróbálok maximálisan odafigyelni. Ami érdekel, azt úgyis megjegyzem. Este aztán mindig előkerülnek a tankönyvek; van, amikor elég egy, másfél órányi tanulás, de arra is volt példa, hogy késő este is még a könyvet bújtam.
– Az évnek (lassan) vége. Mi a jövő évi cél?
– Azért még december második felében is lesz néhány fellépésem. Most szombaton lesz az RG-csarnokban a Crystal SC hagyományos karácsonyi évzáró gálája, hétfőn pedig a városi sportcsarnokban a szintén hagyományos Zrínyi-esten lesz jelenésem. Ami a jövőt illeti, továbbra is a ritmikus gimnasztika lesz a legfontosabb: tavasszal szeretnék majd dobogóra állni az országos diákolimpián.
KERETES:
Három látványtánc Eb-ről hozott érmeket
Az évek során mindenfajta éremből jutott bőven Fülöp Kitti Mariannak.
Ritmikus gimnasztikában 2013-ban a Nagyatádon rendezett vidékbajnokságon még a Crystal SC Kaposvár gyermekcsapatának a tagjaként a dobó harmadik fokára állhatott fel. Ebben az évben a junior „B” kategóriában versenyzett. A mogyoródi országos bajnokságon – immár a Lovasakadémia RG SC csapatának a tagjaként – ezüstöt, a nagyatádi országos diákolimpiai döntőn labdával (holtversenyben) szintén ezüstöt szerzett, az ugyancsak Atádon rendezett vidékbajnokságon pedig négy aranyat is begyűjtött.
Látványtáncosként három Eb-t is megjárt. 2012-ben Szlovákiában, Léván aranyérmes volt, míg 2015-ben Balatonfüreden, rá egy évre ismét Léván pedig ezüstérmet szerzett a csapat tagjaként. Tavaly Nagykanizsán a Magyar Kupán ezüstérmes volt, idén Budapesten az országos bajnokságon pedig bearanyozták a nevét.

Szerző(k) neve: 
Fenyő Gábor
Médium: 
Somogyi Hírlap
Megjelenés időpontja: 
2016. december 17.
Jelölés kategóriája: 
Sport