A csend ritmusa irányít- Interjú Varga Enikő hallássérült fodrásszal

Enikővel egy záporos csütörtök délután találkoztam a makói Petőfi Parkban. Nagyon kedves, és nyitott volt, bár hozzá kell tennem, hogy mi már korábbról ismertük egymást! Egy barátjával érkezett, aki ugyancsak hallássérült volt! Bámulattal néztem, hogy mennyire könnyedén használják a közös nyelvet. Annak ellenére, hogy nem tudta szépen, érthetően formálni a szavakat, többnyire mindig tudtam, hogy mit szeretne közölni velem. Amit nem értettem tisztán, azt leírta, vagy később interneten vitattuk meg. A jelnyelvvel való köszönésen kívül, én is sokat tanultam Enikőtől. Megtanultam értékelni a csend dallamát!

Nagyszüleitől örökölve, születésétől kezdve súlyos hallássérüléssel él együtt a fodrászként dolgozó Varga Enikő. Mint mondja, egyáltalán nem okoz neki gondot a vendégekkel való kommunikáció, ugyanis szájról olvas.

A szegedi születésű fiatal lány hallássérültként is szép eredményekkel büszkélkedhet: kipróbálta már magát a modell szakmában, számos fodrászversenyen van túl, többedmagával fellépett Majkával és Curtis-szel a Viva Cometen, részt vett a budapesti Fodrász flashmobon, és jelenleg a fővárosban építi fodrász karrierjét is.

- Amikor óvodás voltam, a társaim sokszor csúfoltak, hogy nekem vannak a legrondább babáim, mert mindig filctollal firkáltam össze az arcukat. Ők persze nem tudták, hogy azt én sminknek szántam. – emlékszik vissza mosolyogva, első divat iránti érdeklődéseire Enikő.

- A hajukat is mindig úgy kócoltam össze, hogy már nem is tudtam kibontani. Segítséget kértem, de mindhiába, már nem tudták kifésülni az óvónénik sem.
Nem tehettem mást, ollóval egész rövidre vágtam le a hajukat, hogy szépüljenek. Talán ekkor volt a hajszobrászkodás iránti első érdeklődésem is.
Általános iskolában rajz- művészetet is oktattak. Ezeket az órákat nagyon élveztem. Talán ez is segített abban, hogy egy kreatív szakmát válasszak. - meséli tovább első szakmával kapcsolatos élményeit.

Mi ösztönzött mégis arra, hogy belekezdj a szakmába? Nem volt benned félelem?

- A középiskolát még cukrászként kezdtem el, és akkoriban volt egy hallássérült fiúbarátom is, aki asztalosként dolgozott egy műhelyben.
Gyakran jártam hozzá, és ott sokat „hallottam” az ügyfeleit arról beszélni, hogy mennyire meg vannak elégedve a barátom munkájával, mert nagyon ügyesen dolgozott.
Ez nekem is önbizalmat adott ahhoz,hogy el merjek indulni a fodrász szakmában.
Láttam, hogy az embereknek a jó munka számít, és nem hátrány az, ha valaki hallássérült.
Ezután otthagytam a cukrász szakmát, és belevágtam : beiratkoztam egy hódmezővásárhelyi fodrász iskolába.

Mi okozza/okozta a legnagyobb nehézséget eddigi pályád során?

Az iskolában mindig akadtak furcsa pillantások, hogy mit keresek én itt, de megérte. Fodrász lettem.
A legtöbb nehézséget az okozza a mai napig is, hogy az emberek egy része azt gondolja, hogy nem tudna velem kommunikálni, ezért fél eljönni a szalonomba. Pedig a kommunikáció nálam is működik, csak egy kicsit másképp.

Korábban említetted, hogy a zenék dallamait valamennyire hallod? Hogyan kell ezt elképzelni?

A zenét nagyjából hallom, viszont a hozzá tartozó szöveget már nem. A táncban is a csend ritmusa irányít. Talán ha érteném a zenék szövegeit, az nagy ajándék lenne. Úgyhogy arra buzdítok minden rendesen halló személyt, hogy becsülje meg a tisztán hallás ajándékát, mert igazán nagy érték, és sajnos ezt sokszor csak az tudja igazán értékelni, akinek már nincs…

Melyik a kedvenc számod? Adott esetben dallamod!

Nagyon szeretem Jennifer Lopezt, a Dirty Dancing és a Grease című film zenéit.

Ha már a zene! 2013-ban Majkával, Curtis-szel , és BLR-el a Medilearn Akadémia siket diákjaként láthattunk a Viva Comet Gálán. Milyen érzés volt ennyi ember előtt szerepelni?

A Viva Comet talán a legszebb élmény volt az életemben. Társaimmal bebizonyítottuk, hogy mi is képesek vagyunk érezni a zenét, és ki tudjuk fejezni az érzéseinket, gondolatainkat a jelnyelvvel is.
Nagyon élveztük. Amikor megkaptuk a szöveget, a feldolgozás nem volt egyszerű, mert szóról - szóra be kellett gyakorolnunk. Nem volt könnyű, de Majkáék nagyon barátságosak voltak.

Te, mint hallássérült fodrász, miben vagy másabb, mint egy halló fodrász?
Hogyan kommunikálsz a vendégekkel, és hogyan a kollégákkal?

Idővel rájöttem, hogy igazából nincs mitől félni. A kommunikációs problémákat meg lehet oldani.

Amikor Szegeden dolgoztam, a munkatársaim is, és a vendégeim is hallók voltak. A szájukról olvastam le az információkat. Jelenleg Budapesten dolgozom, itt már vannak hozzám hasonló kollégáim is.
Azt tapasztalom, hogy nagyon kevés az a halló ember, aki ismeri a jelelést, a sorstársaim viszont örülnek, ha van egy hallássérült fodrász, aki szintén tud velük jelnyelvvel beszélni.

Milyen eredményeket sikerült elérned a szakmában?

A Hairstory internetes fodrászversenyen, és az I. Hajfonó Bajnokságon nyertem különdíjat.

Korábban modellkedtél is! Mesélnél erről?

Szegeden végeztem egy okleveles modell iskolát. Felléptem pár bemutatón is, mint például a Diamond Beauty divatbemutató, SYMA Paul Mitchell Stand, az I. Magyarországi Nemzetközi Szépségversenyen, és több fotózáson is részt vettem már.

Talán kimondhatom, az emberek többségének, e két szó hallatán: - szépség, siketség- Weisz Fanni jut először eszünkbe. Mi a véleményed róla?

Weisz Fannival évente egy-két alkalommal találkoztam szépségversenyeken, kedves lány és barátságos.

Ha egy csoda folytán megadná a sors, hogy egy dolgot, és csakis egyetlen egy dolgot hallhass, mi lenne az?

Hallókészülékkel ugyan hallok egy gépi beszédszerűséget, de szeretném hallani az emberek beszédének igazi dallamát is! A hallókészülék annyiban hátrány még, hogy ahogyan az elem merül, annál rosszabb a hangok minősége is!

Mik a terveid a jövőre nézve?

Mindig is érdekelt a művészet és kreativitás. A vágyaim eléréséig még nagyon sok feladat vár rám.
Egyre jobban és jobban szeretném csinálni a szakmám.

Mit üzennél a halló vagy éppen hallássérült embereknek?

Azt tanácsolom hallássérült társaimnak, hogy soha ne adják fel a reményt, és legyenek nyitottak.
A halló embereknek pedig annyit, hogy a hallássérültek is ugyanolyan emberek mint a többiek, csak mi nem hallunk. Ne féljenek velünk kommunikálni, mert mi is tudunk, csak egy kicsit másképpen.

Szerző(k) neve: 
Kozserán Beáta
Médium: 
www.infomako.hu
Megjelenés időpontja: 
2014. október 25.
Jelölés kategóriája: 
Művészet