Dotillizmus, avagy a pöttyök szabályos mozaikvilága – interjú Nyíri Chloé-val

Az interjú, amivel pályázok Nyíri Chloé munkásságát mutatja be, dotillizmus művészetét festi papírra, ékszerekre és minden olyan tárgyra, dologra, ami megragadja a fantáziáját. Színek és pöttyök harmóniája. Csodálatos!

Nekem jutott az a megtisztelő szerep, hogy bemutassam Nektek Nyíri Chloé-t és alkotásait! Miközben néztem a képeket a munkáiról nekem is megjött a kedvem hozzá, hogy egy kicsit pöttyözzek és kipróbáljam magam. De szerintem hagyjuk meg ezt a művészeti ágat Chloé-nak, mert neki láthatóan a kisujjában van, úgyhogy fogadjátok sok szeretettel a Vele készült interjúmat!

Mesélj kicsit magadról!

Szüleimnek köszönhetően egészen óvodás koromtól kezdve tanultam valamilyen művészeti ágazatban – rajzolni, festeni, zongorázni – , majd különféle táncstílusokban is kipróbáltam magam.

Mit jelent számodra művészeted? Mi az, amit pontosan csinálsz, elmondanád bővebben?

A dotillista stílust 2015 nyarán próbáltam ki először és azonnal beleszerettem olyannyira, hogy azóta szinte minden nap pöttyözök legalább egy órát. A dotillizmus nagyon hasonlít a pointillizmusra, ám lényeges különbségnek tartom, hogy amíg a pointillista festők törekedtek az élethű ábrázolásra és sűrű ecsetvonásaik gyakorta egymást fedve alkottak egy festményt, a dotillizmus inkább absztrakt ábrázolás vagy illusztráció, ahol a pöttyöket mozaikként, lehetőleg minél szabályosabban helyezünk el, a pöttyök között kis helyet kihagyva, hogy az alap háttérszín is értelmet nyerjen.
A pöttyözés számomra koncentráció, türelemjáték, a színek szeretete és a boldogság egyvelegét jelenti.

Mennyi időbe kerül míg 1-1 munkát elkészítesz?

Ez nagyban függ a festmény méretétől, illetve stílusától. Vannak festmények, melyeknek minden centiméterét bepöttyözöm, de vannak, amiknek csak egy részét. De ami igazán lassítja, viszont egyben izgalmassá teszi a munkámat, az a színkeverés. Egyik festményemnél sikerült lemérnem az időt, egy 20×30 cm vászon telepöttyözve kb. 30 óra festést jelent.

Mi az, amit adni tudsz az embereknek az alkotásaiddal?

Rengetegszer kapok olyan visszajelzést, hogy a gyermekkori pozitív emlékeket élesztem újjá az emberekben, illetve sötétben világító alkotásaimra szokták mondani, hogy reménysugarak az éjszaka sötétjében. Ábrázolásmódom és témáim a boldogság, szeretet, életöröm kifejeződései.

Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképednek tekintesz? Ha van kedvenc idézeted, oszd meg velünk!

Nagy hatást gyakorolnak rám az impresszionisták, kedvenc festőm Claude Monet. A dotillizmus alapítója, Elspeth McLean szintén példaképem mind alkotói munkásságában, mind életvitelében.

Kedvenc idézetem Mark Helprintől:

“Egyik élet sem fontosabb a másiknál és mindennek megvan a maga célja. Mindennek. Képzeld el, hogy mind a nagy terv részei vagyunk, melyet egy nap megértünk, és e napon, miután megértettük azt, amire csakis mi vagyunk hivatottak, felszállunk, és azokkal, akiket legjobban szerettünk, újra egyesülünk örök ölelésben! Képzeld el, hogy csillagokká válunk!”

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol?

A visszajelzések, amiket kapok. Szerintem egy művész mindig reméli, hogy alkotásai elnyerik a közönség tetszését. Félve mutattam és mutatom alkotásaimat a mai napig, annak ellenére, hogy mindig pozitív dolgokat írnak rólam és a műveimről. Büszke vagyok arra, hogy boldoggá teszek másokat és talán egy kis reménysugarat is viszek azok életébe, akik nehézségeken mennek át.

Mi inspirál, vagy motivál a mindennapokban?

Nagyom szeretem a természetet (tájképek), a táncművészetet és a zenét (balerinák), a meséket (kis herceg feldolgozások) és az állatokat (pillangós, elefántos alkotások).

Mik a további céljaid ezen a téren?

Az ékszerek, hűtőmágnesek, kiegészítők mellett szeretnék ruhákra is pöttyözni. Nyomataimból már szinte mindent lehet kapni, de szeretném, ha lenne kézzel festett választék is.

Gyakran tartasz kiállításokat? Milyen helyszíneken?

Igen, tavaly 3 kiállításom volt: márciusban Csomádon, júniusban egy étteremben Budapesten, a Duna parton, szeptemberben Londonban egy Music & Beans nevű helyen. Idén első kiállításom február elsején nyílt a gödöllői Művészetek Házában. A festmények és ékszerek február végéig láthatóak, illetve idén még 3 kiállításom biztosan lesz (Budapesten, Londonban, és Veresegyházon).
Ezeken felül márciustól októberig minden csütörtökön részt veszek a Gozsdu udvar Gozsdu Montemartre nevű rendezvényen, ahol festőtársaimmal kiállítjuk festményeinket a téren, valamint kint a szabad ég alatt alkotunk.

Szeretnél a munkáiddal külföldön is terjeszkedni?

Természetesen. Édesanyám Londonban él, ez megkönnyíti a helyzetet, de szeretném ha a környező országokban is kaphatóak lennének az ékszereim, kiegészítőim.

Köszönöm Chloé-nak, hogy megismerkedhettem vele, az alkotásaival, a művészetével… Egy egészen új világot mutatott meg nekem!

Ha Ti is szeretnétek jobban megismerkedni a művészetével, akkor követhetitek Facebookon, Pinteresten vagy Instagrammon, ezen kívül ITT meg is rendelhetitek, ami tetszik Nektek!

Szerző(k) neve: 
Rodonit Zoé
Médium: 
Lendület Magazin
Megjelenés időpontja: 
2017. február 11.
Jelölés kategóriája: 
Művészet