Gerelye teljében - interjú Rivasz-Tóth Norberttel

Tizenhárom éves országos csúcsot adott át a múltnak az idén nyáron Rivasz-Tóth Norbert: a törökszentmiklósi gerelyhajító 83,08 méterig repítette a szert a bydgoszczi korosztályos Európa-bajnokságon, a hatalmas dobás természetesen aranyérmet ért. Az ifjú atléta - aki nem mellesleg a Debreceni Egyetem hallgatója - azóta a londoni felnőttvébén is részt vett, a célja pedig nem is lehetne más, mint hogy az immár általa tartott rekordot tovább javítsa a következő években.

Sűrű Rivasz-Tóth Norbert nyári programja, hiszen a lengyelországi korosztályos Európa-bajnokságot követően a londoni felnőttvébén és az Universiaden is indul a 21 éves atléta. Ezekre azonban egyelőre nem gondol az újdonsült U23-as Európa-bajnok gerelyhajító, annál inkább a beállított magyar csúcsra: 83,08 méteres dobásával 2004 óta fennálló rekordot adott át a múltnak. Természetesen erről is kérdeztük az ifjú versenyzőt, aki amellett, hogy élsportoló, a Debreceni Egyetem hallgatója.

– Gondolta volna, hogy ilyen jól alakul majd az Európa-bajnokság?

– Bíztam benne, hiszen az idén ez volt a legfontosabb versenyem, de erre azért nem számítottam. Azóta is keresem a szavakat…

– Milyen célokkal érkezett Lengyelországba?

– A elutazás előtt azt mondtam: vagy legyek harmadik 83 méterrel, vagy győzzek 80 méteres dobással. Nehéz jósolni bármit is, sok minden lehet befolyásoló tényező, a gerely könnyebb szer, mint a kalapács vagy a diszkosz, de azt gondolom, hogy a múlt év és a mostani formaidőzítés egyaránt kiválóan alakult.

– A selejtezőben ötödik lett, egy centi híján 75 méterrel jutott a fináléba. Elégedett volt a kvalifikációt követően, milyennek ítélte meg az ellenfeleit?

– A selejtező és a döntő két külön verseny, a lényeg az volt, hogy bejussak a fináléba, így aztán elégedett voltam. A mezőnyről pedig azt gondolom, ritkán jön össze ilyen erős társaság U23-as Európa-bajnokságon.

– Mégis nyert, mégpedig elképesztő országos csúccsal. Mire emlékszik abból a bizonyos dobásból, hogyan élte meg a döntőt?

– A körülmények nem voltak éppen ideálisak, szemből, balról fújt a szél, ami kedvezőtlen. Az egyéni csúcsok alapján az ötödik-hatodik helyen álltam a mezőnyben, úgyhogy azt gondolom, két és fél méterrel túldobni az egyéni legjobbamat, több mint kielégítő. A győzelem pillanatára viszont nehezen emlékszem vissza, még mindig próbálom összerakni a gondolataimat, és felfogni mindazt, ami történt.

– Az ifjúsági világbajnokságon második lett 2013-ban, de, felteszem, az Európa-bajnoki elsőséget tartja a legjelentősebb eredményének…

– Érdekes, hogy négy éve éppen azon a napon lettem ezüstérmes a vébén, mint most Európa-bajnok. Természetesen ez a karrierem eddigi legfontosabb állomása, de remélem, egyben a kezdetet is jelenti a további sikerek felé vezető úton. Sok minden történt négy év alatt, sérülések, csalódások, nélkülözés. Sajnos Törökszentmiklóson nehezen tudtuk az eltervezett koncepciót felépíteni az edzőmmel, Varga Lőrinccel, így rengeteget jártunk fel Budapestre. Ez az eredmény visszajelzés is, hogy jó úton haladunk.

– A következő megálló pedig London, ahol a felnőtt-világbajnokságon vesz részt…

– Így van, számomra az már csak bónusz, ki akarom hozni magamból azt, amire az adott pillanatban képes vagyok, nincs különösebb elvárásom az eredményeket illetően. Aztán még az Universiade is hátravan, vagyis jó hosszú ez a nyár…

Augusztus elején tehát ismét szoríthatunk Rivasz-Tóth Norbertnek, ám ezúttal már a felnőttek között. Az ifjú versenyző célja pedig nem is lehetne más a következő években, mint hogy tovább javítsa az immár általa tartott országos csúcsot.

Szerző(k) neve: 
Leiner Soma
Médium: 
utanpotlassport.hu
Megjelenés időpontja: 
2017. július 26.
Jelölés kategóriája: 
Sport