Riport Ifjabb Vidnyánszky Attilával

Ifjabb Vidnyánszky Attila rendkívül ígéretes, a formabontó, újszerű megoldásokkal igen bátran kísérletező fiatal színész és rendező, akire érdemes odafigyelni, már saját társulata is van és eddig hét nagyon sikeres darabot állított színpadra. Kalandos életútjáról és művészi hitvallásáról is mesélt a riportban - arról, hogyan lehet ilyen fiatalon ennyi mindent elérni a hivatásunkban.

"A színházban nem számít, hány éves vagyok!"

Mindössze 23 esztendős, de barátaival már színtársulatot alapított, és rendezőként hét darabot jegyez. Nem csoda, hogy ifjabb Vidnyánszky Attilával nem könnyű időpontot szervezni!

A tízéves fiam sokáig utálta a színházat. Öreges, unalmas, ódivatú – indokolta, majd egy szép napon elvittem a Buda- örsi Latinovits Színház Liliomfi - előadására, amely után csak annyit kérdezett: mikor jön a második rész? Mert ő bizony ki nem hagyná! Amit Vidnyánszky Attila és barátai véghezvittek a darab kapcsán, az maga a színház újragondolása, figyelve a mai kor szülötteinek igényeire is. Színpad helyett raklapokon játszanak, a szünetben zsíros kenyérrel, almafröccsel és sörrel kínálják a közönséget, mintha a legjobb barátaik volnának. Naná, hogy újságíróként is azonnal érdekelni kezdett a darab szemtelenül fiatal rendezője!

Vándorszínészek között nőtt fel

Kíváncsian kérdezem Attilát, hogyan fogalmazódott meg benne a nagyon is közvetlen, közönségbarát színház gondolata. „Az én történetem Beregszászban kezdődött – meséli. – Édesapám volt az ottani színház rendezője. Vándortársulat voltak, tehát igazi cirkuszhangulatban teltek a mindennapok, többször utaztak külföldre is, és én ott sertepertéltem körülöttük gyerekként.” Attila, aki édesapja társulatának köszönhetően már négyévesen színpadon állt, jóval később, a Színművészeti Egyetem padjait koptatva döntötte el társaival együtt, hogy az ő színházuk, ha egyszer végeznek, valami más lesz. Olyasmi, ami közelebb hozza a közönséget a színészekhez, ami megérint, ami elvarázsol, és észrevétlenül gondolkodtat el – legyen szó az adott előadásban akár emberi kapcsolatokról, akár társadalmi problémákról. „Imádtam a színművészetire járni– mondja Attila. – A csoporttársaim, tanáraim pontosan olyan szenvedélyesen szerették ezt a hivatást, mint ahogyan azt én gyerekkoromban elképzeltem. Nem jelentett gondot, hogy például a vizsgaelőadásunkra hajnal egykor kezdtünk el próbálni, mert az egyik osztályfőnökünk, Hegedűs D. Géza addigra tudott odaérni. Nagyon sokat köszönhetünk a tanárainknak”. Egyébiránt Attila egyetemistaként rendezett először, és jóllehet, kicsit remegett a térde, hogy rögtön egy olyan legendás színészt kellett instruálnia, mint Hegedűs D. Géza – ám, mint kiderült, nem volt mitől tartania, ahogyan jóval később Eszenyi Enikő esetében sem. „Nem számít az ember hány éves, hinni kell a színházban, a munkában, a társainkban, csak ez a fontos” – vélekedik.

Szívesen dolgozik édesapjával is

Vidnyánszky Attila egyik legjobb barátja és alkotótársa Vecsei H. Miklós – mára összeszokott rendező–dramaturg párossá váltak, akik civilben is rengeteg időt töltenek együtt. „Miklóssal azért olyan termékeny a kapcsolatunk, mert igen különbözőek vagyunk, rengeteget vitatkozunk, és folyamatosan győzködjük egymást, hogy mi mindenbe lenne érdemes belekezdeni – mondja Attila. – Nemrégiben Debrecenben állítottuk színpadra az Arany János életéről szóló előadást, amelyben a csapatunk tagjain kívül helyi diákok játszanak. Végtelenül jó érzés, hogy úgy tűnik, ebben a darabban megtaláltuk azt a kifejezésmódot, amellyel közelebb hozhatunk a fiatalokhoz értékeket, eszméket, és remélhetőleg a verseket is.” Attila színészként édesapja, az idősebb Vidnyánszky Attila rendezései esetében is szívesen közreműködik, ha úgy hozza a sors. Sosem volt benne rossz érzés vagy komplexus amiatt, hogy a papája ismert szakmabeli. „Remélem, nem az számít, ki az édesapám, hanem az, hogy A tudok-e a színpadon tisztességesen teljesíteni. Másról felesleges volna beszélni” – mondja a színész-rendező. Filmszerepekben is bizonyított Attila nagy örömére már filmes produkciókban is megmutathatta a tehetségét. Többek között főszerepet játszott Goda Krisztina Veszettek című mozifilmjében, és a hazai sorozatkedvelők nagy kedvencévé vált Aranyéletben is feltűnt: a főszereplő, Miklósi Attila fiatalkori önmagát alakította. Mint mondja, manapság rengeteget dolgozik, de a szabadidejét a kedvesével, a családjával és a barátaival tölti. „Igyekszem a családommal és a barátaimmal sok időt tölteni, ráadásul van mellettem egy csodá- latos lány, aki életben tart. Nagyon hálás vagyok a sorsnak az emberekért, akik körülvesznek, és azért is, hogy szenvedélyesen szeretem a szakmámat.”dező–dramaturg párossá váltak, akik civilben is rengeteg időt töltenek együtt. „Miklóssal azért olyan termékeny a kapcsolatunk, mert igen különbözőek vagyunk, rengeteget vitatkozunk, és folyamatosan győzködjük egymást, hogy mi mindenbe lenne érdemes belekezdeni – mondja Attila. – Nemrégiben Debrecenben állítottuk színpadra az Arany János életéről szóló előadást, amelyben a csapatunk tagjain kívül helyi diákok játszanak. Végtelenül jó érzés, hogy úgy tűnik, ebben a darabban megtaláltuk azt a kifejezésmódot, amellyel közelebb hozhatunk a fiatalokhoz értékeket, eszmé- ket, és remélhetőleg a verseket is.” Attila színészként édesapja, az idősebb Vidnyánszky Attila rendezései esetében is szívesen közreműködik, ha úgy hozza a sors. Sosem volt benne rossz érzés vagy komplexus amiatt, hogy a papája ismert szakmabeli. „Remélem, nem az számít, ki az édesapám, hanem az, hogy A tudok-e a színpadon tisztességesen teljesíteni. Másról felesleges volna beszélni” – mondja a színész-rendező.

Filmszerepekben is bizonyított

Attila nagy örömére már filmes produkciókban is megmutathatta a tehetségét. Többek között főszerepet játszott Goda Krisztina Veszettek című mozifilmjében, és a hazai sorozatkedvelők nagy kedvencévé vált Aranyéletben is feltűnt: a főszereplő, Miklósi Attila fiatalkori önmagát alakította. Mint mondja, manapság rengeteget dolgozik, de a szabadidejét a kedvesével, a családjával és a barátaival tölti. „Igyekszem a családommal és a barátaimmal sok időt tölteni, ráadásul van mellettem egy csodálatos lány, aki életben tart. Nagyon hálás vagyok a sorsnak az emberekért, akik körülvesznek, és azért is, hogy szenvedélyesen szeretem a szakmámat.”

Tele van tervekkel

Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós is a Vígszínházhoz szerződtek, a következő évadban ott fognak együtt dolgozni. Emellett megalapították saját társulatukat, a Sztalker Csoportot, és rengeteg tervet dédelgetnek — remélik, hogy a főként alkotótársaikból álló csoport még sok-sok formabontó, lendületes, fiatalos előadással áll majd a közönség elé. 

Szerző(k) neve: 
Szurovecz Kitti
Médium: 
Meglepetés magazin
Megjelenés időpontja: 
2017. június 08.
Jelölés kategóriája: 
Művészet