Tehetségeink

BALOGH ÁDÁM (1997) – zongora, Pécs

Balogh Ádám zeneiskolai tanulmányai alatt sorra nyerte az országos zenei versenyeket, többek között kétszer végzett az Országos Zeneiskolai Ferenczy György Zongoraverseny élén. 2010-ben két nemzetközi versenyen is harmadik helyezést ért el és egyik nyertese volt a Fesztiválzenekar által zeneiskolásoknak meghirdetett országos zenei versenynek. Kétszer lépett már fel Pécsett a Pannon Filharmonikusok szólistájaként, Fischer Iván meghívására több alkalommal közreműködött a Fesztiválzenekar hazai és külföldi fellépésein. 2011 óta a Zeneakadémia kivételes tehetségek osztályának hallgatója, Némethy Attila és Eckhardt Gábor tanítványa. 2013-ban a milánói nemzetközi Piano Talents versenyt korcsoportjában megnyerte, majd a kategória győztesek versenyén is első díjat nyert, ezzel a megmérettetés fődíját is elhozta, összesen mintegy 100 induló közül bizonyult a legjobbnak. A 2015. évi Cliburn Junior nemzetközi zongoraversenyen a legjobb 12 között végzett.

BÁNYAI ZSOMBOR (1996) – párbajtőr, Budapest

Bányai Zsombor 2008-ban kezdett el vívni, tehetsége már igen korán megmutatkozott, néhány hónap múlva leigazolta a Vasas SC. Egy év múlva már korosztályos válogatott, a 2009-2010-es szezonban a magyar országos ranglista első helyén szerepel. A 2010-2011-es évben egyéni országos bajnok, diákolimpia bajnok. 2011-ben megkezdte nemzetközi versenyeit, serdülőként európai kadet körversenysorozaton vett részt, 2012 januárjától Héraklész kerettag. 2013-ban robbant be a nemzetközi korosztályos világversenyek elitjébe, azóta vezeti a kadet európai ranglistát, egyéniben és csapatban is Európa-bajnok lett, a juniorok között csapatban ezüstérmet szerzett. 2014-ben egyéniben bronzérmet, 2015-ben aranyérmet szerzett a kontinensviadalon. 2014-ben a párbajtőrcsapattal Héraklész-díjat kapott. A MOL Tehetségtámogató Program 2012-től segíti pályafutását. Edzője a MOL Tehetséggondozásért Díjjal kitüntetett Halla Péter.

BOROS MIHÁLY (2003) - zongora, Pécs

Misi 2009 óta tanul zongorázni a Liszt Ferenc Zeneiskolában, ahol a MOL Tehetséggondozásért Díjjal kitüntetett Megyimóreczné Schmidt Ildikó tanítványa. 2010 óta számos hazai és nemzetközi hangversenyen mutathatta meg tehetségét. 2011-ben nemzetközi Bartók versenyt nyert, 2013-ban két országos zongoraversenyen is első helyezett és különdíjas lett, valamint nemzetközi Mozart versenyt nyert. 2013 novemberében háromszáz jelentkező közül választották ki Lang Lang, a világhírű kínai zongoraművész képzési programjába, amelyre a világ minden tájáról jelentkeztek és csak tizenkét gyermek vehet részt rajta. Velük Lang Lang személyesen egy hétig foglalkozott Münchenben. 2014-ben részt vett a Müncheni Zeneakadémián rendezett koncerten. 2014-ben fellépett a Mesterek és Tanítványaik koncerten a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusokkal. Misi a zongoraórák mellett hegedülni is tanul, teniszezni, úszni és télen jégkorongozni jár. 2014-ben benevezett a Virtuózok tévés komoly zenei tehetségkutató versenyre, ahol a 6-13 éves korosztályban megnyerte a döntőt. A MOL Tehetségtámogató Program 2013-tól Misi utazási költségeihez járul hozzá.

DOLFIN BALÁZS (1997) - cselló, Budapest

Balázs zenei tehetsége már korán megmutatkozott. Hat éves koráig csak játékosan ismerkedett, nyolc és fél évesen már első helyezést ért el az Országos Csellóversenyen, s ettől kezdve sorra nyerte az országos versenyeket. Rendszeres felkért szereplője különböző fővárosi és kerületi önkormányzati rendezvényeknek. 2010-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályába. 2012-től számos hazai és nemzetközi mesterkurzusokon vesz részt, ahol világhírű művésztanároktól tanulhatott. 2013-ban fellépett a MÁV Szímfonikusok élén, s a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Kocsis Zoltán vezényletével a Zuglói Filharmonikusokkal. Benevezett a Televízió által meghirdetett komolyzenei tehetségkutató versenyre (Virtuózok), s bejutott a középdöntőbe. Balázs pályafutását 2010-zől segíti a MOL Tehetségtámogató Program.

GÁLL ISIS (2000) – hárfa, Herceghalom

Gáll Isis három éves kora óta tanul zongorázni, öt évesen választotta hangszerének a hárfát. A kezdetektől fogva komponál saját műveket, a hárfa zenét "anyanyelvi szinten" beszéli. Rendszeresen kap felkéréseket hárfa-szerzeményei előadására, fellépett már többek között Brüsszelben, a magyarországi EU-s elnökség hivatalos rendezvényén, Budapesten a Parlamentben, a Magyar Tudományos Akadémia több ünnepségén és a Magyar Állami Operaházban. Az ifjú zeneszerző az utóbbi években közel száz szerzeményét védette le az Artisjus-nál. Édesapja szobrászművész, édesanyja zongoraművész. 2015-ben az Országos Hárfaversenyen első helyezést ért el, azzal a hárfával, melyet a MOL Tehetségtámogató Program segítségével tudott megvásárolni.

GYURINOVICS FANNI (2001) – úszás, Budapest

Gyurinovics Fanni korosztályának kiemelkedő úszója, több úszásnemben vezeti a ranglistát. 5 éves kora óta úszik versenyszerűen. Ez idő alatt 366 darab érmet nyert, amiből 297 aranyérem. Alig múlt 11 éves, amikor a Rövidpályás Országos Bajnokságon 400 méteres vegyes döntőbe jutott, ahol új korosztályos csúcsot úszva 7. lett a felnőttek között. 13 évesen részt vehetett a dohai, felnőtt rövid pályás világbajnokságon, ahol több országos csúcsot úszott. Válogatott korosztályos kerettag és a Héraklész Program tagja. Évek óta a sportág ígéretes tehetségének számít. Mindenki kiemeli nagyszerű vízfekvését, kivételes munkabírását, céltudatosságát. Ritkaságnak számít, hogy mellen és gyorson is jól teljesít. 2014-ben 16 számban vezette a ranglistát, az év folyamán 43-szor döntött korosztályos csúcsot. 2015-ben serdülő korosztályban versenyez. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Fanni három számban indult: 400 és 200 méter vegyesen, és 50 méter gyorson. Az utóbbi kettőből aranyérmes helyen végzett, 400 méter vegyesben 4.-ként érkezett a célba. 50 m gyorson minden riválisát 25.95 másodperces idővel előzött meg. A MOL Tehetségtámogató Program 2012-től támogatja.

MOHAI ZSÓFIA (1998) – oboa, Pécs

Mohai Zsófia 7 évesen kezdett furulyázni a zeneiskolában. 2008-ban, tíz éves korában váltott az oboára, amelynek megszólaltatása ebben korban nem könnyű feladat a gyermekek számára. Zsófi azonban már az első tanévben 1. díjat kapott a Kaposváron megrendezett Regionális Fafúvós Versenyen. Ezt követően sorra nyerte a rangos elismeréseket megyei, regionális, országos és nemzetközi szinten is. Nyaranta zenei táborokban vesz részt, ahol rendszeresen koncertezik. Több alkalommal volt szakmai kurzusok aktív résztvevője. Szólót játszott a Pannon Filharmonikusok élén. 2012-ben elnyerte a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács művészeti fődíját, és az "Adj teret a tehetségnek" elnevezésű pályázaton is sikerrel vett részt. 2013-ban megnyerte a „The Muse” nemzetközi zenei versenyt Görögországban. 2014-ben a VII. Országos Kamarazene Versenyen különdíjat nyert Boateng Kármen Stephany, Matkovics Lívia és Ludmány Tamás kamarapartnereként. Ebben az évben elindult a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsorban, ahol korosztálya középdöntőjébe jutott. 2015-ben a 4. Ohrid Pearls Nemzetközi Zenei Versenyen és a XX.Daleki Akordi Nemzetközi Zenei Versenyen is az első helyen végzett, sőt az utóbbi verseny nagydíját is megnyerte. Tanára a MOL Tehetséggondozásért Díjjal kitüntetett Kothencz Melinda. Pályafutását 2011 óta támogatja a MOL Tehetségtámogató Program, amely saját hangszer vásárlásához segítette hozzá Zsófiát.

TÓTH IVETT (1998) – műkorcsolya, Budapest

Tóth Ivett korosztálya legeredményesebb magyar műkorcsolyázónője. 5 évesen kezdett el korcsolyázni, 2008 óta minden korosztályban (újonc, novice, junior) országos bajnoki címet nyert, 2013-ban és 2014-ben már a felnőttek között is. 2009-ben szövetségi felmérésen sikeres triplaugrást mutatott be, ezzel a műkorcsolyázás történetének legfiatalabb versenyzőjeként 10 évesen bekerült a sportág élvonalát jelentő első keretbe a felnőttek közé. 2010-ben mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben, a Golden Bear versenyén lett aranyérmes, ezt az eredményt juniorként is megismételte 2013-ban. Ebben az évben sikerült elérnie azt, ami öt éve egyetlen magyar versenyzőnek sem, a magyar csapatból bejutott a VB döntőjébe, ahol a 21. helyen végzett. A 2014. januári budapesti Európa-bajnokságon bemutatkozhatott a gálában, ahol Monti Csárdására mutatott be kűrt. A 2014-15-ös szezonban már a felnőttek között versenyez nemzetközi szinten is: a grazi műkorcsolya Ice Challenge-versenyen bronzérmet szerzett, így többek között maga mögé utasította az orosz világbajnoki ezüstérmes versenyzőt és a szlovák olimpikont is, bár csak a tapasztalatszerzés volt egyelőre a cél. Pályafutását 2012 ót segíti a MOL Tehetségtámogató Program.

VADNAI BENJÁMIN (1995) – vitorlázás, Balatonalmádi

Vadnai Benjámin 2004 óta vitorlázik, már az első évben 3. lett a Magyar Bajnokságon, 2006-ban eredményei alapján bekerült a Magyar Optimist Válogatottba. 2007-től egyre több nemzetközi versenyen vett részt, 2009-ben Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett. 2010-től Laser 4.7 hajóosztályban folytatta a versenyzést, Franciaországban Európa-bajnokságot nyert, vezette a magyar ranglistát és az Európai Kupasorozatot is. 2012 áprilisában élete legjobb eredményét elérve a Buenos Aires-ben megrendezett Laser 4.7 Világbajnokságon világbajnoki címet szerzett, első magyarként ebben az osztályban. A Laser 4.7 magyar bajnokság megnyerése után hajóosztályt váltott, a nieuwport-i Európa-bajnokságon már Laser Radiál osztályban indult. 2014-ben a felnőttek között a középmezőnyben végzett. Az U21-es EB-n 17. lett. A MOL Tehetségtámogató Program 2011 óta támogatja Benjamin versenyzését. Edzője Csomai József (Balatonfüredi Yacht Club).

VALKUSZ MÁTÉ (1998) – tenisz, Budapest

Valkusz Máté 5 éves kora óta teniszezik. Sokszoros magyar bajnok, minden álma, hogy felnőttként a világ TOP 20 teniszezője közé kerüljön. 2012-ben hatalmas eredményeket ért el: megnyerte 21 év után először magyarként a korosztályos Európa-bajnokságot párosban, egyéniben pedig harmadik lett. Az Európa 8 legjobb korosztályos játékosát meghívó Tennis Europa Master Döntőjében harmadikként végzett, majd decemberben megnyerte a Nike Junior Tour világdöntőjét. Számos nemzetközi tornagyőzelem fűződik a nevéhez. Párosban európa-bajnoki címet szerzett, egyéniben 3. lett. Ifjúsági Olimpián az előkelő 5. helyen végzett. 2013 őszén az Európa nyolc legjobb korosztályos játékosát meghívó Tennis Europa Master Junior versenyén már első helyezett lett és ezzel az Európai Teniszszövetség 2013. évi ranglistáján átvette a vezetést. 2014-ben szintén ő lett Európa legjobb tenisz játékosa korosztályában az Európa Teniszszövetség ranglistája alapján. A cím elnyeréséhez segítette Mátét, hogy megvédte Masters címét, az Európa-bajnokságon harmadik helyen végzett valamint az, hogy 46 mérkőzéséből 39 versenyt megnyert az év során. A fiatal tehetség az első, aki az U16-os korosztályban egymás után kétszer lett a kontinens legjobbja. A MOL Tehetségtámogató Program ezeknek a versenyeknek az útiköltségeihez járul hozzá 2012 óta.