Akadálytalanul felfelé

A sportújságíró legnagyobb öröme, ha magyar sikerekről, dobogós eredményekről tudósíthat. Néha azonban egy tizenkettedik hely többet ér bármilyen éremnél, így volt ez a békéscsabai akadályfutó, Pavuk Tíra esetében is. A 18 éves atléta a grossetói Európa-bajnokságon, a 3000 méteres akadályfutás fináléjában jó esélyekkel állt rajthoz, ám a döntő nem a vártak szerint alakult: honfitársa, a mezőnyt vezető Tóth Lili Anna nagyot esett az egyik gátnál. Pavuk a többiekkel ellentétben megállt, és segíteni igyekezett, nem törődve a verseny alakulásával. Miután kiderült, hogy Tóth sérülése komoly, a fiatal sportoló tapsvihar közepette futott tovább, felzárkózott, sőt előzött is, így ért tizenkettedikként célba. A Fair Play-díjas sportolót bemutató cikk az utanpotlassport.hu weboldal mellett a nyomtatott Nemzeti Sportban jelent meg, illetve felkerült a nemzetisport.hu-ra is.

A 2016-os korosztályos Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett a Békéscsabai AC akadályfutója, Pavuk Tíra, így senkit nem ért váratlanul, hogy a szövetség az év ifjúsági atlétájának választotta. Januártól viszont teljes gőzzel az U20-as Eb-re készült, s ez a feladat tucatnyi új akadályt jelentett az ifjú versenyzőnek.

„Az idén korosztályt váltottam, ami amellett, hogy idősebbekkel versenyzem, azt is jelenti, hogy kettő helyett immár háromezer métert futok. Természetesen nem csupán a táv nagyobb, hanem az akadályok száma is nőtt: tizenkettővel kell többet teljesítenem, így emiatt sem volt egyszerű az elején. De sikerült alkalmazkodnom az új helyzethez, rengeteget edzettünk, sok lépcsőzést iktattunk be a tervbe, jó formába kerültem.”

Szükség is volt a formaidőzítésre, hiszen a 18 éves akadályfutónak a kontinens legjobbjaival kellett szembenéznie a júliusi, grossetói U20-as Európa-bajnokságon.

„Jó érzés, hogy ott lehettem, hiszen kiváló csapat verbuválódott, remek volt a hangulat. Az eredményemmel elégedett vagyok, a célom az volt, hogy a döntőbe kerüljek. A selejtezőben elért eredményemmel ez sikerült, ráadásul új egyéni csúccsal, pedig átlöktek az egyik akadályon. Az időt kicsit sajnálom, hogy nem lett ennél is jobb, de van még bőven lehetőségem javítani rajta.”

A fináléban is meglett volna erre az esélye, de Tíra a verseny elején olyasmit csinált, amivel mindenkit lenyűgözött. Honfitársa, egyben a szám legnagyobb esélyese, Tóth Lili Anna ugyanis nagyot esett az egyik akadálynál, a békéscsabai atléta pedig nem törődve mással, megállt, és igyekezett felsegíteni edzőpartnerét. Miután világossá vált, hogy Lili nem tudja folytatni a küzdelmet, továbbfutott, és így tizenkettedikként ért célba.

„Először nem láttam, ki volt az, aki elesett, de azt hiszem, természetes, hogy megálltam, és próbáltam segíteni. Sajnos Lili nem tudott feltápászkodni, én viszont folytattam a versenyt. Először kicsit demoralizáló volt, hogy senki nincs a közelemben, de a közönség rengeteget jelentett, minden körben óriási ovációval fogadtak, illetve a befutónál a hangosbemondó is külön figyelmeztette a nézőket, hogy jövök. Azt hiszem, ennek a biztatásnak is óriási szerepe volt abban, hogy végül meg tudtam előzni egy ellenfelemet.”

Az U20-as korosztályba éppen csak belépő atléta jövőre a junior világbajnokságon is indulhat, ám annál távolabbra egyelőre nem szeretne tekinteni.

„Még nem tudjuk a szintidőket, de az edzőmmel bízunk abban, hogy kijutok a világbajnokságra. Az atlétikát természetesen szeretném folytatni, a nagyon távoli jövőre azonban még nem gondolok.”

A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott versenyzőre a vb mellett az érettségi is vár az előttünk álló évadban, így két fronton kell helytállnia. A támogatást sportfelszerelésekre, egyebek mellett futócipőre és nadrágra költi.

Szerző(k) neve: 
Leiner Soma
Médium: 
utanpotlassport.hu, nemzetisport.hu
Megjelenés időpontja: 
2017. augusztus 08.
Jelölés kategóriája: 
Sport