Alternatívákkal revitalizálják Miskolcot a fiatalok

A Miskolci Alternatív Generáció olyan 20-30 év közötti helyi fiatalok csoportja, akik a közösségépítés önkéntes tudományát választották céljuknak, hogy felpezsdítsék szülővárosuk fiataljainak közösségi életét.

Közösségi vásárt szervezett a Miskolci Alternatív Generáció (MAG) a Vasgyárban. A rendezvény lényege az volt, hogy ne dobjuk ki használt/megunt cuccainkat, hanem forgassuk azokat vissza a közösbe. Így kevesebb lesz a hulladék, és még egy kis bevétel is lehet belőlük. A történet különlegessége azonban maga a MAG, az a nagyjából 15 fiatal, akik szülővárosuk közösségi életét akarják a megszokottól eltérő lehetőségekkel felpezsdíteni.

A Miskolci Alternatív Generáció 20-30 éves helyi fiatalok informális csoportosulása. Ők alapvetően egy baráti társaságból indultak ki, és nincsenek világmegváltó céljaik, csak be akarnak tölteni egy zavaróan tátongó űrt városunkban. Ahogy elmondták, sok program van Miskolcon, ami mindenképpen pozitív, azonban ezek egy sémára épülnek, és az ő alternatív lelkületük másra vágyik. Amivel nincsenek egyedül, ezt jól mutatja mennyien kimentek korábbi rendezvényeikre és most is.

A helyszíneket amúgy céltudatosan választják meg: a Kisavas, az Amfiteátrum, és most a Factory is mind olyan, kissé elfeledett kuriózumai Miskolcnak, amik régebbi generációknak kultikusak valamiért. Újra élettel akarják megtölteni őket - alternatív helyszínek, alternatív programokkal. És így jutottunk most el a Gyárvásárig.

Ami egyébként érzékelhetően egy progresszív folyamat eredménye, mert a buliközpontúság felől minden egyes kezdeményezésükkel kijjebb nyitják az ajtót a más jellegű alternatívák felé is. Most a Factoryban a fő esemény a közösségi vásár volt, aminek üzenete az újrahasznosítás mellett az volt, hogy az emberek beszélgessenek egymással, épüljön is a közösség, miközben egy jó programon vesznek részt. Jelentkezett nagyjából 40 árus minden korosztályból, akik könyveket, ruhákat, szobanövényeket, hétköznapi használati tárgyakat pakoltak ki. Olyan ingóságaikat, amikre már nincs szükségük, de azért kidobni sem akarják még őket, hátha valakinek hasznosak lehetnek.
És emellett volt még gördeszkás mókázás, filmvetítés, ping-pong bajnokság, műhelybeszélgetés, este pedig buli.

Nagyon szépen megfogalmazták, hogy miben rejlik a MAG esszenciája. A generációjuk egy szakadék szélén áll az analóg és a digitális korszak között, társaságuk pedig egyszer csak elkezdte érezni magán a társadalmi szerepvállalás kényszerét, a tenni akarást, hogy híd legyen ebben a káoszban; alternatívákkal. Teljesen átlagos, mai miskolci fiatalokról van szó egyébként. Tanultak, dolgoznak, néhányan megjárták a külföldet, majd visszajöttek. Pont olyanok, mint sok fiatal felnőtt magyar, aki valami alternatívát, a helyét keresi az életben. A Miskolci Alternatív Generáció fiataljai ezt most szülővárosukban képzelik el, és ezért tenni is hajlandóak.

Szerző(k) neve: 
Balogh Zsófia, Király Csaba
Médium: 
Hírek360
Megjelenés időpontja: 
2017. október 17.
Jelölés kategóriája: 
Tudomány