Bárból a Tháliáig

Az ifjú színésznő, Tóth Eszter pályafutásának kezdeti nehézségeiről szól az írásom: arról, hogy többszöri, sikertelen felvételi után miképp lehet eljutni egy kis faluból a Thália és más neves színházak színpadára.

Út a Tháliáig: a mohácsi születésű Tóth Eszter hatéves korától színésznőnek készült

Tóth Eszter gyermekkora óta tudta, hogy színésznő szeretne lenni. A mohácsi születésű fiatal hölgy kezdetben az iskolai versmondó versenyeken lépett fel, ma a Thália Színház színésznője, s rengeteg neves színésszel dolgozott együtt.

- Hatéves korom óta tudtam, hogy színésznő szeretnék lenni. Az általános iskolában mindig elvittek versmondó versenyekre, melyek a legfontosabbak voltak számomra, hiszen nagyon szerettem szavalni.

- Még gimnazista volt, amikor megkapta első szerepét a Klipperek című ifjúsági sorozatban.

- Így van. A gimnáziumi drámatagozattal minden nyáron készítettünk egy kis műsort a Művészetek Völgyében, Kapolcson. Ebben látott meg Takács Vera, a Klipperek című sorozat rendezője, aki aztán válogatásra hívott és így kaptam szerepet a szériában.

Névjegy
Tóth Eszter 1987. január 24-én született Mohácson. Gyermekkorát Bárban töltötte, szülei a mai napig is ott élnek. Innen került Szentesre a Horváth Mihály Gimnáziumba, ahol irodalmi-drámai szakra járt, majd Budapestre, ahol a Színház - és Filmművészeti Egyetem prózai színész szakon sikeresen lediplomázott. Ma már a fővárosi Thália Színház színtársulatának tagja, ahol a jelenlegi repertoár szerint a következő darabokban láthatjuk: Moszka-Petuski, Ecc-pecc kimehetsz, Rövid a póráz, Alul semmi, Hétköznapi őrületek, A hőstenor, Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban.

- A gimnázium után hova vezetett az útja?

- Miután a harmadik próbálkozásra felvettek a budapesti egyetemre, Máté Gábor osztályába kerültem. Nagyon kemény öt év következett, amelyből rengeteget tanultam és tudtam meg saját magamról.
Diploma után játszott a Kolibri Pincében, valamint az Örkény István Színházban, ma már a Thália Színház színpadán szerepel, immáron öt éve.

- Hogy került be a Thália társulatába?

- Az egyetem után egy casting során bekerültem a Hacktion című magyar akciófilm-sorozatba. Nagyon szeretek forgatni. Innen hívott a sorozat producere, Kálomista Gábor a Tháliába, ahol azóta is nagyon jól érzem magam. Éppen a színházhoz való szerződésemkor alakult a társulat, és szerencsémre nagyon jó kis csapatba kerülhettem. Itt játszom a mai napig, és igyekszem ellesni kiváló kollégáimtól a mesterséget.

- Mit érez legnagyobb sikerének az eddigi pályafutása során?

- Hatalmas dolog volt számomra, amikor bekerültem a Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban című darabba, melyben nem másokkal játszom együtt, mint Molnár Piroska, Pindroch Csaba, Schell Judit, Gubás Gabi és Vida Péter.

Eszter a munkája ellenére sosem tervezte, hogy a fővárosba költözzön. Mindig szívesen jár haza a szülőfalujába, Bárba, illetve Mohácsra, ami a véleménye szerint az egyik legszebb magyar város.

Szerző(k) neve: 
Dittrich Zsófia
Médium: 
Dunántúli Napló
Megjelenés időpontja: 
2017. március 13.
Jelölés kategóriája: 
Művészet