Édes vízi delfin

Háromszoros világ- és Európa-bajnok, két világcsúcs őrzője. A pazar eredményeket nem hétköznapi sportágban – uszonyos gyorsúszásban – szállítja. Ízről és vízről mesél a húszéves Senánszky Petra.

Édes vízi delfin

Hullámokat vet, sikereket arat

Háromszoros világ- és Európa-bajnok, két világcsúcs őrzője. A pazar eredményeket nem hétköznapi sportágban – uszonyos gyorsúszásban – szállítja: idén nyáron a lignanói Eb-ről három aranyat (50, 100, 200 méter) és két világrekordot (50, 100 méter) hozott haza. Mint jó delfinnek, szabadidejében sincs víziszonya: szívesen búvárkodik, vagy nyaral a Balatonnál. Egykori kosárlabdázó édesapja szerint három lánya közül ő „a” gyors… Ezt eddig sem vitattuk, ám most megmutatjuk – amit a „fater” sem tagad –, hogy emellett okos és szép is! Ízről és vízről mesél nekünk a Debreceni Búvárklub üdvöskéje, Senánszky Petra.

„Mikor hazatértünk az olaszországi Eb-ről, a klubom által szervezett meglepetés-ünnepségen a többiek elhalmoztak a kedvenc ajándékaimmal: csokival, marcipánnal” – kezdi a végén, vagyis a tengerparti aranyesőt felváltó édesség-hegyeknél a húszéves tehetség. Akinek a súlya miatt így sem kell aggódnia, hiszen a versenyközi szünetekben is mozog eleget: biciklizik, síel, a futás kivételével bármely sportágat örömmel űz. És aki nem győzi hangsúlyozni, hogy szintén Európa-bajnok csapattársa, a közös edzéseken a végkimerülésig hajtó Kosina Gergő, valamint kettejük trénere, Kókai Dávid elszántsága nélkül ma ő sem tartana ott, ahol.

Nem a labdát dobták be, hanem a lányokat a vízbe

Az uszonyos- és búvárúszó sport csúcsán, ahova feltempózni nem lehetett laza evickélés. „A három szomszéd fiú már a Búvárklubba járt, mikor a szüleikkel kitaláltuk, hogy egyik nap mi visszük a gyerekeket sportolni, a másik nap ők, így a lányaink is csatlakozhatnak – meséli az édesapa, Senánszky Zsolt, alias „Sena”, a Debreceni Vadkakasok legendás ex-kosarasa. – A lányokat a magasságuk ellenére nem a saját sportágamra vittem le, mert női kosárlabdát Nyugat-Magyarországon kell játszani! Debrecenben csak bedobták a kicsik közé a labdát, de nem volt magas szintű az oktatás. Az uszodában viszont Petra bizonyult a legkitartóbbnak és legügyesebbnek, már tizennégy évesen himnuszt játszottak a tiszteletére a junior vb-n…”

Kolumbiában, ahova a sikerhölgy később felnőtt versenyzőként is eljutott, a külhoni verseny-körülményekről azonban felemás emlékeket őriz. „A kolumbiai embereket nagyon érdekelte, hogy történik valami; tömött lelátók előtt, tapsviharban úszhattunk, fotózkodtak velünk, mint a sztárokkal. Az oroszországi, kazanyi vb ugyanakkor a szegényes ellátás miatt is emlékezetes – az étkezéseket pizza-rendeléssel egészítettük ki.” Pedig távoli versenyhelyszín esetén már akklimatizálódni is kihívás, ezért a felkészülés itthoni ritmusát is érdemes az adott időzónához igazítani. Petra Kolumbia előtt hajnalig virrasztott, és délután egykor kezdte a „reggeli” edzést…

Combos kis sportág

Ami általában egyórás, majd kiegészül egy későbbi kétórással – hol medencében melózva, hol konditeremben izzadva, azaz mindenképp vizesen. A sportág a hagyományos úszáshoz képest kevésbé a karokat, hosszabb távon inkább a combokat dolgoztatja meg, ezért is gyakoribb a „sima” úszók közül átjáró versenyzők indulása egy-egy 50-100 méteres uszonyos versenyen, mint a combizmokat extrán savasító, ezért külön felkészülést igénylő kétszázon. És ha már úszás. Petra szerint ugyanaz az uszonyos változat előnye, ami a hátránya is: Magyarországon nem igazán népszerű e verzió, ám éppen ezért családiasabb hangulatban űzhető. Pedig a sportág másik vonzerejét, a látványosságot már csak főhősnőnkre pillantva sem vitatjuk.

„Az 50 méteres férfi nagyuszonyos felszíni úszásnál talán csak a motorsportok erőteljesebbek! Mindössze 13-14 másodperc egy futam, de azok nyolcan szinte kitolják a vizet a medencéből, úszik az egész uszoda, akkora hullámokat vetnek” – magyarázza a lányát minden versenyre elkísérő, kosárlabda-karrierje befejezésével szenior kategóriában maga is vízbe szálló (és ott országos második helyezést elérő) Sena, akire Petra gyerekként is úgy tekintett, mint példaképére. „Ma pedig már én őrá – nevet a büszke felmenő. – Sőt! Debrecenben eddig engem ismertek fel és Petrát kérdezgették, hogy apukád nem a kosárlabdázó-e, most meg már a Senánszky név hallatán nálam érdeklődnek, hogy esetleg nem rokonom-e Petra?”

Még a gekkó is vitorlás

Aki a versenyekre zenehallgatással hangolódik, egyéb kabalaszerű rituáléja nincs. Van bezzeg a stábnak… „Iszunk a sportsikerekre, pálinkázunk! Előre is. Ez 2008 óta bejött” – osztja meg a titkot Sena. A sportolónőnek viszont nemhogy koccintásra, egy vitorlásgekkó nevelgetésén kívül más hobbira sem jut ideje, hiszen hidrobiológus nővére, Vera, „az” okos nyomdokain a Debreceni Egyetem biológia szakán tanul, és hogy összekösse a hasznosat a hasznossal, szakdolgozati témának is a (testmozgás hatására fokozottan termelődő) tejsavat választotta. Hogy „a” szépről se feledkezzünk meg: Flóra, a legifjabb Senánszky lány most érettségizett, és már majdnem felfedezték mint modellt. Az édesanya, a Petrát kezdettől fogva mindenben támogató, ám szerényen a háttérben maradó Ibolya akvarisztika és állateledel nagykereskedést vezet Senával – így teljes a sport és biológia „szakos” család tablója.

Ha már az édességekkel kezdtünk, zárjunk is azokkal! A cívisvárosi delfin nemcsak begyűjteni szereti az aranyérmekért és világcsúcsokért finomság formájában kapott elismeréseket, de maga is osztogatja a jót, imád ugyanis marcipánt formázni. „Ősszel, amikor jobban ráérek, beindul az üzem! Gyakran meglepem a rokonságot; legutóbb apa szülinapjára készítettem marcipános tortát, rajta Kung Fu Panda figurával” – újságolja. Jópofa, hogy ebben is tetten érhető a sport és az állatok szeretete, ami az ízzel és a vízzel együtt családban marad.

Keretes 1.
Petra a sportágról

„Az uszonyos és búvárúszás kategóriái közül az uszonyos gyors hasonlít legjobban a sima úszásra, a különbség csak a két uszony a versenyzők lábán, és a levegővételt segítő légzőcső. A sportág gyorsabb az uszony révén, és levegőért sem kell kinézegetni oldalra. Ebből 50, 100 és 200 méteres szám létezik. A nagyuszonyos felszíni úszásban 50 és 1500 méter között változnak a távok, és az uszonyba – mint egy delfinuszonyba – páros lábbal bújunk bele, majd a felszínen (tehát nem a víz alatt) delfinmozgásban haladunk előre. A 100 és 400 méteres búvárúszás palackos, az 50 méterest palack nélkül, egy levegővel kell bírni.”

Keretes 2.
Petra az erőviszonyokról

„A sportágat Oroszországban – akár a sima úszást – profiként, komoly fizetésért űzik, de erősek az észtek, a görögök, a németek is, sőt Kolumbia is feljövőben van. Látunk kínai világcsúcsokat, számolni kell a koreaiakkal, és egyre inkább Indonéziával, Egyiptommal… Nálunk mindenki tanul vagy dolgozik mellette, kivéve talán a szegedi Kanyó Dénest, aki erre és a trénerkedésre tette fel az életét. Az egész mezőnyben ő a legidősebb, de még mindig a topon van! Egy másik klasszis, Székely Lilla tavaly abbahagyta, de mindig bukkan fel új tehetség, mostanság például Kardos Laura, Kosina Gergőről pedig már beszéltem. A világ eleinte csak nézett, de lassan kezdi megszokni, hogy a magyarok is rendre az élmezőnyben végeznek. Remélhetőleg jövőre a kínai vb-n, 2017-ben pedig a lengyelországi Világjátékokon is!”

Szerző(k) neve: 
Szász Adrián
Médium: 
Presztízs Sport
Megjelenés időpontja: 
2014. október 21.
Jelölés kategóriája: 
Sport