„Egyszerűen bennünk van, hogy védjük, segítsük egymást”

A Magyar Olimpiai Bizottság 2017 februárjában kihirdette az ösztöndíjban részesülő, a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára készülő magyar sportolók névsorát. A díjazottak között volt a rövidpályás gyorskorcsolyázók egyre népszerűbb duója, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is. A testvérpár az m4sport.hu riporterével beszélgetett az elismerésről és az előttük álló kihívásokról.

A Magyar Olimpiai Bizottság keddi sajtótájékoztatóján kihirdette az ösztöndíjban részesülő, a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára készülő magyar sportolók névsorát. A díjazottak között van a rövidpályás gyorskorcsolyázók egyre népszerűbb duója, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is. A testvérpár az m4sport.hu riporterével beszélgetett az elismerésről és az előttük álló kihívásokról.

A téli olimpiára való felkészülés jegyében írták alá a szerződést a sportolók, amely nagyban segíti őket. „Minden támogatás ráfér a téli sportágakra, ezek ugyanis más súllyal esnek latba, mint nyári társaik, így mindenki számára elkél a segítség. Annak pedig kimondottan örülünk, hogy a MOB is mellénk áll ebben a kérdésben” – mondta Liu Shaoang.

„Minket személy szerint a bizottság keresett fel azzal, hogy van ez a lehetőség, de magának a MOB-nak pályázni kellett az összeg elnyerésére. Igazából mi már a kész kontraktust kaptuk csak meg, az illetékesek minden mást elintéztek, amiért rendkívül hálásak is vagyunk. Abszolút hatalmas segítség ez, Magyarországon ugyanis nincs akkora támogatottsága a szakágnak, mint más országokban vagy más sportolók esetén – tette hozzá az idősebbik Liu-testvér, Shaolin Sándor.

A világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázó azt is elárulta, hogy az összeg felhasználását tekintve meg van kötve a kezük, kizárólagosan a sporttal kapcsolatos kiadásokra fordíthatják a keretet.

Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang (b-j) gyorskorcsolyázók 2017. február 21-én a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették, hogy a 2018-as, pjongcsangi téli olimpiára készülő magyar sportolók összesen 63 millió forint ösztöndíjat kapnak. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az idei szezon lassan a végéhez közelít, a magyar csapat eddig igen szépen teljesített az idény egészét tekintve. „Nem nagyon teszünk különbséget a versenyek között, bár tény, egy-egy világkupa-állomás azért kisebb horderejű. Ez nem az jelenti, hogy ne készülnénk fel ezekre az eseményekre, de ilyenkor inkább elfogadható egy rajthiba vagy kizárás. Valójában a világkupán tudjuk leginkább begyakorolni a kiélezett versenyszituációkat, hogy aztán a kiemelt tornákon ne legyenek ezzel problémáink” – avatott be a 18 éves Liu Shaoang a felkészülés rejtelmeibe.

„Minden egyes szereplést célirányosan tervezünk, valamennyi fellépésnek megvan a saját maga fontossága. Nincs olyan versenyző, aki az összes megmérettetésen csúcsformában lenne, sőt időnként kellenek is a hullámvölgyek. Szerencsére a trénerek ezt kiválóan kezelik, ennek megfelelően alakítják az edzésprogramokat is” – egészítette ki öccse gondolatait a torinói Eb-n három érmet is szerző Liu.

Az aranyérmes Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi 1000 méteres versenyének ereményhirdetésén a torinói Palavela sportcsarnokban 2017. január 15-én. Fotó: EPA/Alessandro Di Marco

A fiúk már meglehetősen izgatottak az idényzáró rotterdami világbajnokság miatt, elmondásuk szerint nagyon megterhelő, hogy egy ilyen rangos eseménnyel zárul a szezon, hiszen éppen egy hosszú menetelés végén kell a legjobban teljesíteni. „Tűkön ülve várjuk, hogy végre elutazhassunk, reméljük, sikerül az elvárásoknak megfelelően teljesíteni a vb-n” – ecsetelte Liu Shaolin Sándor.

Ami a nem egészen egy év múlva esedékes ötkarikás játékokat illeti, Shaoang szerint nem jelent majd nagyobb terhet számukra a szereplés, míg bátyja szívből reméli, hogy testvérével együtt juthat el a döntőig, majd közösen állhatnak fel a dobogóra is.
Köztudott, hogy a két Liu között talán még a megszokott testvérinél is szorosabb kötelék alakult ki, elég csak a versenyek során látható együttműködésüket említeni. „Teljesen ösztönösen jön mindaz, ami a pályán látszik. Egyszerűen bennünk van, hogy védjük, segítsük egymást” – avatott be a családi titkokba a négyszeres junior-világbajnok Liu Shaoang.

Liu Shaoang, miután ezüstérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi 1000 méteres versenyének döntőjében a torinói Palavela sportcsarnokban 2017. január 15-én. Fotó: EPA/Alessandro Di Marco

„Gyerekként édesapánk arra tanított minket, hogy figyeljük és óvjuk egymást, köztünk még kisebb korunkban sem volt igazán versengés.” –egészítette ki a báty. Öccse azért némileg rácáfolt szavaira, szerinte ugyanis a házimunkák terén azért olykor akad rivalizálás – na nem azért, hogy ki végezze el a szóban forgó tevékenységet. „Elképzelhető, hogy felvetem majd, hogy az edzésen jobban teljesítő előnyt élvezzen e téren” – viccelődött Shaoang.

A Liu-testvérek között különleges kapcsolat alakult ki az évek során, ami a versenyek közben is nagy segítségükre van. Fotó: AP/ANSA/Alessandro Di Marco

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, melynek hatására a sportág népszerűsége is jelentősen emelkedett. „110 százalékosan megnőtt körülöttünk a felhajtás, gyakorlatilag alig van szabadidőnk. Most is edzésről jöttünk, oda is megyünk vissza, két tréning között pedig egyre gyakoribbak az ehhez hasonló megjelenések. Őszintén szólva a média rengeteget segít, én személy szerint roppant mód élvezem a szereplést, szeretem képviseltetni magam az efféle rendezvényeken” – fejtette ki álláspontját megváltozott mindennapjairól az idősebb Liu-fivér.
Beszámolójának végén annyi kulisszatitkot még elárult: a novemberi sajnálatos korcsolyalopási mizéria óta fokozottan figyel a felszerelésére, mindig biztos helyen tartja a nélkülözhetetlen sporteszközöket.

Szerző(k) neve: 
Török Viktor
Médium: 
m4sport.hu
Megjelenés időpontja: 
2017. február 21.
Jelölés kategóriája: 
Sport