Elképesztő találmánnyal rukkolt elő a nyíregyházi diák – Hanggá alakítja át a mozgást az okoskesztyű

A flex szenzorok és gyorsulásmérők segítségével az úgynevezett Arduino feldolgozza a kéz és az ujjak mozgását, majd ezt hanggá alakítja. Az eszköz mobilis, ezért a felhasználó magával tudja vinni bárhova.

Tóth Bence már nem csak karnyújtásnyira van a finálétól. A Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei konferencia műszaki- és reáltudományi programjában előadásával olyannyira meggyőzte a szakmai zsűrit, hogy kivívta a részvételt az országos döntőben. Olyan ütős előadással rukkolt elő, mellyel bejutott az országos fináléba a speciális okoskesztyűjével.
Az eszköz mobilis

– Sok olyan oktatószoftverrel találkoztam, amely segít megtanítani a jelnyelvet, de ezek használata időigényes, és egy nyelvet megtanulni nem egyszerű feladat, ezért gondoltam, hogy kicsit más irányból közelítem meg a dolgot – reagált a témaválasztást firtató kérdésre a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium diákja. Majd rávilágított a kesztyű lényegére: – A flex szenzorok és gyorsulásmérők segítségével az úgynevezett Arduino feldolgozza a kéz és az ujjak mozgását, majd ezt hanggá alakítja. Az eszköz mobilis, ezért a felhasználó magával tudja vinni bárhova.

– A zsűri tagjai nagyon pozitívan álltak hozzá az ötlethez, és külön értékelték azt, hogy elég konkrét jövőbeli terveim vannak a projektet illetően. Szerintem az előadásmóddal is elégedettek voltak – vélekedett.
Fejlesztést igényel

A nagy kérdés, hogy van-e esélye a gyakorlati megvalósításnak, az esetleges tömeg­gyár­tásnak.

– Természetesen igen – vágta rá határozottan Bence. – Maga az alapkoncepció működik, csak kisebb-nagyobb fejlesztésekre van szükség. Ezek a módosítások már folyamatban vannak – árulta el az elektronika és a programozás világa iránt élénken érdeklődő diák, aki szabadidejében szívesen épít érdekes elektronikai áramköröket, vagy éppen programoz valamilyen hétköznapi, látványos, hasznos dolgot.

Kezeskedünk arról, hogy hallunk még a Tóth Bence-féle okoskesztyűről.

LTL

Szerző(k) neve: 
Ladányi Tóth Lajos
Médium: 
Szabolcs Online
Megjelenés időpontja: 
2017. március 02.
Jelölés kategóriája: 
Tudomány