Győri tehetség, aki Bécsben virtuózkodik

Eredményeit olvasva nem is gondolná az ember, hogy Wendler Enikő még csak 17 éves. Pedig az és máris fuvola versenyt nyert New York-ban és Salzburgban - hogy csak kettőt említsünk sikerei közül.

Győri tehetség, aki Bécsben virtuózkodik

 

Eredményeit olvasva nem is gondolná az ember, hogy Wendler Enikő még csak 17 éves. Pedig az és máris versenyt nyert New Yorkban és Salzburgban – hogy csak kettőt említsünk sikerei közül.

 

„Kilencéves koromban kaptam először fuvolát a kezembe, de az ötlet már sokkal hamarabb megvolt! Négy-öt éves lehettem, amikor Drahos Béla fuvolajátékát hallgatva elkezdtem könyörögni a szüleimnek, hogy én is ilyen gyönyörű, csillogó hangszeren szeretnék muzsikálni!” – kezdi  Wendler Enikő győri fuvolista, aki még mindig csak 17 éves.

A különleges tehetségek osztályában

Nézzük sorban a fontosabb eredményeit: tizenegy évesen kezdett versenyezni. Első alkalommal különdíjat kapott az Országos Fuvolaversenyen. Ezután 2013-ban a szombathelyi Sistrum Zenei Verseny nívódíjasa, 2014-ben a balassagyarmati Országos Fuvoladuó és Kisegyüttes Versenyen a kamaramuzsikus kategória első helyezettje lett. A VI. Bridge of Music Nemzetközi Zenei Versenyen harmadik helyezett volt. Egy év múlva ugyanezt megnyerte. A szekér 2015-ben indult be igazán, amikor a Nemzet Fiatal Tehetségének választották! A következő évben felvételizett a bécsi zeneakadémia különleges tehetségek osztályába és sikerrel járt. Így ő lett a bécsi zeneakadémián a legfiatalabb fuvolista. Októberben a Papp László Sportarénában koncertezett, novemberben pedig New Yorkba utazott a VIVO International Music Competitionre és ott is sikerült győznie. Majd koncertezett a Zeneakadémián, néhány hónapra rá pedig a Győri Filharmonikus Zenekarral is fellépett. Idén júliusban pedig Salzburgban lett első helyezett a Grand Prize Virtuoso International Music Competitionon.

Zenész az egész család

Ma már nem is kérdés, Enikő erre született. Ő pedig szerényen jegyzi meg, mindezt első zenetanárának, Marosné Kovács Tündének köszönheti, aki a Liszt Ferenc Zeneiskolában vette a szárnyai alá.

„Zenészcsaládban élek, édesanyám zenetanár – de inkább kultúraszervezéssel foglalkozik –, édesapám operaénekes, a nagypapám és egyben a legnagyobb rajongóm trombitaművész, de hosszú évekig igazgatta a Győri Filharmonikus Zenekart és a szegedi szimfonikusokat. Nagybátyám ütőhangszeres művész, a győri konzi igazgatója és tagja a Győri Filharmonikus Zenekarnak. Így nálunk a komolyzene születésem óta jelen van. Kétévesen már végighallgattam az apukám előadásait az operaházban! Talán a szüleim éppen ezért nem szerették volna, hogy én is ezzel foglalkozzam. Nagyon nehéz feladat, sok lemondással jár. Egyszerűbb utat szántak nekem” – avat be bennünket Wendler Enikő, aki mégis annyira beleszeretett a komolyzenébe, hogy szüleinek is elfogytak az ellenérveik. Pedig egy tizenhét éves lánynak bőven akadna elfoglaltsága a gyakorlás mellett is, Enikő számára viszont ez sosem jelentett terhet. „Tünde néni nagyon korán rászoktatott az alapos munkára és mindig voltak előttem célok, amelyeket szerettem volna elérni. Most a bécsi tanáraim is arra ösztönöznek, hogy csak a tökéletessel érjem be. Ez pedig nagyon sok munka. Rengeteg technikai feladatot kapok, de ez sem nyűg, mert érzem, hogy a játékom sokkal magabiztosabb lett, lassan eltűnnek a korlátok... Ezen túl pedig jut időm magamra is, nem mondhatom, hogy bármiről, amire igazán vágyom, le kellene mondanom” – jelenti ki.

Leszólította a világsztár

Amikor pedig a legnagyobb sike-

réről kérdezzük, vicces történettel válaszol: „Amikor utaztam vissza New Yorkba a verseny második fordulójára, a párizsi átszállásnál a repülőgépen megszólított egy nagyon elegáns hölgy, hogy »Te vagy az a fuvolista kislány?«. A meglepettségtől szólni sem tudtam! Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes világsztárunk volt” – nevet fel Wendler Enikő, aki persze emellett megemlíti bécsi tanulmányait. „Nem hiszem, hogy van nálam boldogabb ember a földön. Sikerként élem meg azt is, hogy vannak kislányok a környezetemben, akik miattam kezdtek fuvolázni” – teszi hozzá.

Megvalósítani való álmai pedig még bőven vannak. Például márciusban újra irány New York, a Carnegie Hallban fog versenyezni, májusban pedig Rómában  nemzetközi zenei versenyen. A végső nagy cél pedig, hogy Emmanuel Pahud tanítványa lehessen majd egyszer Berlinben. 

Már meg is volt a nagy találkozás Emmanuel Pahuddal.

 Enikő a Muzsika Hídja Nemzetközi Fesztiválon is sikeres volt. Először harmadik, legközelebb első lett. 

 

Wendler Enikő sikert sikerre halmoz fuvolájával.

Nem hiszem, hogy van nálam boldogabb ember a földön. Sikerként élem meg azt is, hogy vannak kislányok a környezetemben, akik miattam kezdtek fuvolázni.

Wendler Enikő

Szerző(k) neve: 
Kamocsai Rita
Médium: 
Kisalföld
Megjelenés időpontja: 
2017. szeptember 02.
Jelölés kategóriája: 
Művészet