Interjú Kiss Balázs bűvésszel

A művészet fogalmának kiterjesztését kívánja az interjú elérni, azzal, hogy egy tehetséges, és díjnyertes fiatal bűvész életútját és munkáját, valamint a sikerhez vezető rögös utat mutatja be.

Kiss Balázs tizenkét éves korában kóstolt bele először a bűvészetbe, amikor egy ismerőse megtanította élete első kártyatrükkjére, s ő azonnal rákapott az ízére. Varázslat varázslatot követett, Balázs pedig családja és barátai után szélesebb körben is megmutatta tehetségét, s ekkor tudatosult benne – mondhatni, varázsütésre –, hogy ez több mint hobbi: a hivatásává vált.

A tudatos felkészülésnek, önszorgalomnak és kemény munkának meg lett az eredménye. Az itt a piros, hol a piros-t lassacskán felváltották a komoly illúziók, a mikromágia, a mentális trükkök, valamint a színpadi előadások, Balázs pedig hirtelen az ország legígéretesebb tehetségei közt találta magát. Azóta már számtalan nagy rendezvényt, külföldi fellépést, illetve eredményes versenyt tudhat maga mögött, s végül néhány nappal ezelőtt valóra vált régi, nagy álma is. Sikeresen elhódította az Országos Corodini Bűvészbajnokság I. helyezettjének járó díjat mikromágia kategóriában. A Corn&Soda pedig természetesen megragadta az alkalmat, hogy az elsők között gratuláljon az újdonsült győztesnek.

Mindenekelőtt engedd meg, hogy gratuláljak a helyezéshez. Sikerült már felfognod ezt az elképesztő sikert?
Köszönöm gratulációdat! Természetesen nagyon örülök a díjnak és büszke is vagyok rá, hogy végre sikerült a kitűzött célt elérnem. Azonban hozzá kell tennem, hogy ami számomra az igazán fontos, még mindig az, hogy az előadásaimmal kiragadhassam az embereket a szürke hétköznapok fáradalmaiból és egy kicsit színesebbé varázsoljam a napjukat, boldog emléket hagyva a szívükben. A legelismerőbb díj a közönség tapsa!

Facebookon azt írtad, rögös út vezetett ehhez a győzelemhez. El tudnád mondani, mit jelentett aranyérmet szerezni az Országos Corodini Bűvészbajnokságon Kiss Balázs számára?
A Corodini Országos Bűvészbajnokság egy évente rendezendő esemény, ahol a bűvészek megmérettethetik magukat egy komoly szakmai zsűri szemei előtt. Számomra ez nem az első alkalom volt, ugyanis negyedszerre indultam az első helyért, viszont most érett be a kemény munka gyümölcse, amit már majdnem feladtam, de ez egy jó lecke volt az ellenkezőjére. Ezért mondtam, hogy az út rögös volt.

Mióta is készültél akkor erre a produkcióra? Mekkora felkészülést igényelt?
2016 februárjában szerencsém volt eljutni a világ legnagyobb bűvészkongresszusára az Egyesült Királyságba, ahol rengeteg szakmai tudást szerezhettem. Itt találtam a versenyműsor alapjaira, melynek témája az emberek befolyásolása volt a hétköznapokban.

Tudnál erről bővebben mesélni? Elég figyelemfelkeltő téma.
A mindennapokban az embereket gyakran befolyásolják például reklámokkal, de akár egy szimpla beszélgetés során is. Most ez alatt nem egy összeesküvés elméletet kell érteni, hanem ez egy mindennapos dolog, mint például amikor meg akarod győzni a párod, hogy abba az étterembe menjetek vacsorázni, amit te javasoltál. A befolyásolás eszközét gyakran használják a bűvészek is, így kapóra jött a téma a műsor felépítéséhez. Úgy vélem jól is sikerült.

Ez kétségtelen. Mit gondolsz, mi volt az oka, hogy a zsűri neked ítélte az aranyat?
Erre nem tudhatom a pontos választ. Az öttagú, szakmailag elismert zsűri a versenyzőket 3 fő szempont alapján pontozza. Milyen az előadókészségük, színpadi jelenlétük, a kézügyességük, technikai felkészültségük, illetve hogy a produkció mennyire eredeti és új a szakmának.

Milyen lehetőségek nyíltak meg előtted ezzel a győzelemmel?
Ha lehetőségek nem is, de talán nagyobb figyelmet kap, amivel foglalkozom. Feladatok viszont vannak, amik rám ruházódtak. Szeretném jövőre már nagyobb, nemzetközi bűvészversenyeken is képviselni Magyarországot, illetve folyamatosan szerveződnek hazai és nemzetközi előadásaim is.

Mesélnél kicsit a korábbi sikereidről?
A bűvészetnek mindig inkább a modern irányvonalát képviseltem. A kalapból nyuszi nem igazán az én stílusom, így sikerült már többször dobogón állnom bajnokságokon, de az eddigi legnagyobb siker talán ez. Emellett több mint 10 éve lépek már fel nagyobb rendezvényeken, ahol sikerül a nézőkben folyamatosan jó emléket hagynom, ami az igazán nagy sikert jelenti nekem! Ezt folytatni is fogom!

Mit üzen szerinted ez a siker ismerőseidnek, rajongóidnak?
Talán az lenne a legjelentősebb üzenet, hogy nem szabad soha feladni! Tudom, ez már nagyon klisé, agyonhajszolt szöveg, de tényleg így van. A kemény munkának mindig lesz eredménye. Nem biztos, hogy azonnal, ezért a kitartásra nagyon nagy szükség van. Engem is, mint mindenkit, számtalanszor ért már csalódás a korábbiakban, de ezek nem szabad, hogy falakat állítsanak elénk! A múlton bosszankodás nagy hiba! Gyakran szoktam mondogatni: „A sikeres embernek nincs titka! Egyszerűen csak másképp gondolkozik!”

Hova tovább ezek után? Mik a következő célkitűzések?
A külföldön való versenyzést már említettem, de emellett van egy másik fontos cél is. Mivel már mindegyikőnket körbevesz a szociális háló, szeretném ennek a segítségével mindenkihez eljuttatni a varázslatot, hogy kicsit különlegesebbé tehessem a követőim hétköznapjait. Első lépésként a Kiss Balázs Bűvész oldalamon keresztül fogok a Facebookon mutatványokat bemutatni, gondolatokat, élményeket megosztani, hogy mindannyiunk életébe egy kicsi varázslatot csempészhessek.

Hol találkozhatnak veled legközelebb, akik kedvet kaptak egy Kiss Balázs-féle varázslathoz
Egyelőre most szerveződnek a jövő évi műsorok helyszínei, amikről pontosat még nem tudok mondani, de igyekszem a nyilvános rendezvényeket folyamatosan bejelenteni. Illetve, mint mondtam az Facebook, valamint a weboldalam segítségével igyekszem azoknak varázsolni, akik feltehetőleg nem tudnak eljönni az előadásokra!

További információkért:
Honlap: www.buvesz-balazs.hu
Facebook: https://www.facebook.com/buveszbalazs/?fref=ts

Szerző(k) neve: 
Varga Bence
Médium: 
Corn & Soda
Megjelenés időpontja: 
2016. november 15.
Jelölés kategóriája: 
Művészet