Kenderesi Tamás: A lazaságból nem adok alább

Az olimpiai bronzérmes úszó a budapesti vizes vb előtt beszélt a hazai közönség szerepéről és a sajtbureszről is.

Rio bronzérmese első nagymedencés világbajnokságára készül, és minden addig hátralévő napot számon tart. Győzelemre készül, és úgy érzi, a hazai közönség szeretete inkább hajtani, mintsem hátráltatni fogja. Kenderesi Tamást a debreceni edzőtáborban értük utol.

hvg.hu: Legutóbb csaknem egy éve, Rióban beszélgettünk, miután bronzérmet nyert 200 pillangón. Mi minden változott azóta az életében?

Kenderesi Tamás: A legfontosabb talán, hogy magabiztosabb lettem, az olimpia nagyon jó tapasztalatszerzés volt. Sajnos úgy alakult, hogy ott kellett átélnem, milyen egy ekkora versenyen úszni. Ha elindulhattam volna 2015-ben Kazanyban a világbajnokságon, akkor több tapasztalattal érkezem Rióba, és akkor talán... de nem is akarom folytatni. Most sokkal felkészültebbnek érzem magam, mint egy éve ilyenkor. A bronzérem emellett hozott magával sok interjút, sok megkeresést, de ezekből nem sokat vállalok, mert továbbra is az úszás a legfontosabb.

hvg.hu: Valamivel több mint két hét van hátra, amíg medencébe csobban a vizes vb-n. Hogyan alakul ezekben a napokban a felkészülés?

K. T.: Ezek már az utolsó pillanatok, a következő hét arról szól majd, hogy tartsuk meg az eddig összeszedett állóképességemet, amihez párosuljon egy kis gyorsulás is. Az utolsó pedig arról, hogy kipihenjem magam. Aztán pedig belevágunk. Nagyon várom már, most minden napot számon tartok, hogy még mennyi van vissza.

hvg.hu: Rómában remek időt úszott (1:54.33), azzal negyedik most a világranglistán. Hová kell gyorsulni, hogy teljesüljön a célja, és meglegyen a világbajnoki cím?

K. T.: A római idő biztató, de nem elég egy világbajnoki címhez. A győzelemhez, azt hiszem, most az 1:53.5 körül kell úszni, ami eszméletlen erős. Úgy érzem, esélyesként indulok, jól mennek az edzések, bizakodó vagyok, jók az előjelek. És az utóbbi időben jó tapasztalatokat szereztem, amelyeket jól fogok tudni hasznosítani a vb-n.

hvg.hu: Miket?

K. T.: Nagyon fontos lesz, hogyan építem fel azt a három úszást, ami rám vár. Rióban tapasztaltam meg, hogy az előfutamon és a középdöntőben kicsit erősebben úsztam, mint kellett volna, erre majd jobban oda kell figyelnem a világbajnokságon. Taktikusabb lettem, most már látom, hogy tudatosabban kell hozzáállni, nem úgy, hogy durr bele, lesz, ami lesz, a döntőben.

hvg.hu: A vállsérülés nem hátráltatja?

K. T.: Korábban is volt vele probléma, de néhány hete újra begyulladt, volt olyan szakasza a felkészülésnek, amikor kartempókat nem csinálhattam, csak lábbal hajtottam magam. Az orvosom azt javasolta, szedjek kollagént, ami bejött, most nincsenek fájdalmaim, nem tapasztaltam visszaesést, úgy tudok készülni, ahogy kell.

hvg.hu: Nyilván figyeli az ellenfelek teljesítményét. Hogy látja, milyenek az erőviszonyok?

K. T.: Mindenki figyeli a többieket, én is tisztában vagyok azzal, hogy miket úszkáltak mostanában. Az amerikaiak meglepően jók, az ottani válogatón óriási egyéni csúcsok születtek. A japánok közül is van két nagyon erős: Szeto 400 vegyesen Rióban harmadik lett, ám vele talán kevésbé kell számolni, mert az ő szíve talán afelé húz a pillangó helyett. Szakaj viszont, aki előttem végzett másodikként az olimpián (és jelenleg vezeti a világranglistát – a szerk.), a legnagyobb esélyes lehet. És akkor ott van még Cseh László, Chad le Clos, meg pár Eb-győztes a világranglista elejéről. Meg azt sem szabad elfelejteni, hogy ez egy vb, ahol jöhet egy meglepetésember is, mint például Kazanyban Szvitkovszki, aki 3. lett egy egész jó idővel, aztán Rióban be se került a 16-ba. Bármi előfordulhat, és annak az ellenkezője is.

hvg.hu: Arra hogyan lehet készülni, hogy több ezer magyar előtt kell majd úsznia, akik mind önt hajtják majd?

K. T.: Ez egyáltalán nem elhanyagolható tényező. Még nem úsztam igazán nagy hazai közönség előtt, ráadásul ez az első vb-m hosszú pályán... de mégsem hinném, hogy nagyon furcsa lesz, szerintem inkább feldob majd, mintsem hogy teher legyen. Ezzel együtt nagyon fontos átgondolni, hogyan reagáljak majd erre: ha rosszul sikerül, az visszavethet.

hvg.hu: A pszichológusával beszélnek erről?

K. T.: Igen, vele is szóba kerül, de én ezeket a dolgokat elsősorban a saját fejemben szoktam lejátszani, legfőképp úgy, hogy zenét hallgatok közben. Általában mindig ugyanazt hallgatom, olyasmit, amire el tudom képzelni, hogy belépek az uszodatérbe, ahol már ott van mindenki. Amikor ez a valóságban is megtörténik, már nem lehet arra figyelni, vagy egyáltalán figyelembe venni, hogy hányan ülnek a lelátón, hiszen minden egyes megtett centiméterre összpontosítani kell.

hvg.hu: Az olimpián többször is meglepte a közönséget különféle gesztusokkal, például a John Cenától kölcsönzött "you can't see me"-vel, vagy amikor Michael Phelps elődöntőbeli legyőzése után azt mutatta, mehetett volna ez még jobban is. A vb-re is készül ilyesmivel?

K. T.: Nem tudom, nem gondolkodtam ezen. Majd meglátjuk, mi jön, az ilyesmit nem tervezem el előre. Akárhogy is, a lazaságból nem adok alább, abból kell egy kicsi ahhoz, hogy jól ússzak, ha az nem lenne, befeszülnék.

hvg.hu: Gondolta volna, hogy a sajtburesz a nyelvészeket is megihleti, akik majdnem az év szavának választották?

K. T.: Egészen hihetetlen, hogy még mindig van, aki ezzel viccelődik, vagy egyáltalán, hogy erre még emlékeznek.

Szerző(k) neve: 
Horn Andrea
Médium: 
hvg.hu
Megjelenés időpontja: 
2017. július 11.
Jelölés kategóriája: 
Sport