Két huszonéves hozta létre a világ legmenőbb óvodai udvarát

Szenzációs kezdeményezéssel állt elő két huszonéves: olyan önfenntartó, újrahasznosított anyagokból készült és megújuló energiával működő város kicsinyített mását álmodták meg egy óvoda udvarára, amivel a gyerekek a legfogékonyabb korban, 3-6 évesen játszva ismerik meg a környezettudatosságot, mint életformát.

Szenzációs kezdeményezéssel állt elő két huszonéves: olyan önfenntartó, újrahasznosított anyagokból készült és megújuló energiával működő város kicsinyített mását álmodták meg egy óvoda udvarára, amivel a gyerekek a legfogékonyabb korban, 3-6 évesen játszva ismerik meg a környezettudatosságot mint életformát.

Ja, és ez nem Németországban vagy az USA-ban történik, sőt nem is Kínában. Magyarországon, Pest megyében, Nyáregyházán épül az első Ökovifalu.

Az Ökovifalu ötlete a 24 éves Kovács Alexandra, a 25 éves Weigert Péter és a nyáregyházi óvoda vezetőségének fejéből pattant ki. Gyerekkoruk óta fontos szerepet tölt be az életükben a környezetvédelem. Olyan természetvédelmi kezdeményezést találtak ki, ami a felnövő generációkat célozza meg, már az óvodában. Az udvaron egy minivárost építenek fel, úthálózattal, épületekkel. A miniházak közt lesz önkormányzat és kisbolt, az úthálózaton lesznek KRESZ-táblák, körforgalom, parkoló.

A legnagyobb extrák, amik miatt valószínűleg Augusztustól az ország minden óvodása a nyáregyházi Napsugárba szeretne majd járni, azok az elektromos mini-Teslák.

Az autókkal a gyerekek megtanulhatják majd a KRESZ-t (lesz oktatás is), közben valószínűleg örökre megszeretik a környezetbarát elektromos autókat.

Az egész falu - pár összetartóelemet kivéve - újrahasznosított anyagból készül, a 340 négyzetmétert kiadó úthálózat például műgyantás műanyagrétegből, az 5 kis ház pedig 95%-ban újrahasznosított műanyag hulladékból. Az hagyján, hogy napelemeket és szélturbinákat terveznek a kis házak tetejére, de telepítenek olyan szobabicikliket is, amikkel elektromos áram termelhető, így a gyerekek sportolás közben tudják feltölteni a Teslák akkumulátorait. Tervben van, hogy fóliasátrakat építsenek, hogy zöldséget és gyümölcsöt termesszenek alatta.

"A legfontosabb, hogy a gyerekeknek élményeken keresztül adjuk át, hogy miért fontos a környezettudatosság és a fenntarthatóság" - mondta Kovács Alexandra, akinek az édesanyja, Kovácsné Maszel Anna a nyáregyházi óvoda vezetője.

Fél év alatt az ötlettől az első ásónyomig

Az ötlet 2016 decemberében fogalmazódott meg az óvoda vezetésében: kell egy ovifalu. Egy hónappal később Annának, Alexandrának és Péternek jutott eszébe, hogy mi lenne, ha az országban elsőként a teljes projektet zöldre változtatnák, ezután család és az óvoda vezetősége együtt ötletelt, mitől lehetne még inkább környezettudatosabb a miniváros.

A fiatalok hamar a vállukra vették a feladatot, és támogatókat kezdtek keresni. Használták a rendezvényszervező múltjukat, de rengeteg új emberrel ismerkedtek meg: melléjük állt az önkormányzat, a Strabag, a MOL, a Telekom, a Cortinaplast, a TESLA Tesztvezetés, a Captain’s, a Rippel fivérek és számos más támogató.

Alexandra és Péter január óta, heti hét napban, éjt nappallá téve dolgoznak az Ökovifalun. A hétvégén már odáig ért a projekt, hogy a Kovács család és az óvoda vezetősége elkezdte kiásni az utak alapját. Ha minden jól megy, augusztusra végeznek.

“Az életet magát szeretnénk modellezni. Szeretnénk környezettudatossá formálni ezeknek a gyerekeknek az életét, megtanítani nekik, hogyan tudnak egy zöld életet élni. Amit most megtanulnak, 20-30 év múlva beépítik az életükbe és mi egy jobb világban élünk majd” - mondta Kovács Alexandra.

Jótékonysági futás az első óvoda megnyitásáért

Alexandra és Péter azt tervezik, hogy az óvoda udvara nyitva áll majd hétvégén is, hogy az érdeklődők kipróbálhassák, illetve a gyerekekre szabott oktatóközpontban tanulhassanak. Nyáregyházán augusztus 28-ra tervezik a megnyitót.

De a fiatalok elképzelésében ez mind csak a kezdet: amióta dolgoznak az első Ökovifalun, annyi megkeresést kaptak, hogy távolabbi terveket is dédelgetnek.

“Ez egy mintafalu lesz. Szeretnénk, ha elterjedne az országban, vagy akár a világon. Évente egy-két új óvodát nyitunk majd, ha minden jól megy. Hosszú távon, 10-15 éves távlatban gondolkodva, ha csak 5 óvodában sikerül felépíteni az Ökovifalut, olyan mennyiségű gyerekhez és aztán felnőtthöz ér majd el az üzenet, hogy megéri dolgozni vele” - mesélte Péter.

Alexandrának és Péternek viszont az első óvodához is szükségük van még segítségre, ezért szerveznek július 22-én egy jótékonysági futást, aminek a célja, hogy másfél millió forintot gyűjtsenek össze. (A jelentkezőknek a újrahasznosított fából készített érmet a Captain’s.) Ennyi kellene még az óvodának, hogy biztosan megépüljön augusztusig. Ha te fontosnak tartod a céljukat, csak kattints ide és megtalálod a részleteket.

Szerző(k) neve: 
Berei Dániel
Médium: 
Szeretlek Magyarország.hu
Megjelenés időpontja: 
2017. június 08.
Jelölés kategóriája: 
Tudomány