Két váll: birkózók lettek a legjobb sportolók Gyálon

A gyáli Fodor-testvérek igazi példaképek, amellett, hogy versenyszerűen birkóznak, vállalkozásba is kezdtek, illetve alkalmazott matematikusi diplomát szereztek. Pályafutásuk példaértékű.

Két váll: birkózók lettek a legjobb sportolók Gyálon

A Fodor-testvérek vehették át az idei Kiváló Gyáli Sportoló Díjat. Tamással és Péterrel beszélgettünk.

Gyál Város Önkormányzata 2003-ban alapította a Kiváló Gyáli Sportoló Díjat, abból a célból, hogy méltóképpen elismerje azoknak a kiemelkedő sportmunkát végző személyeknek és közösségeknek a teljesítményét, akik a mérhető eredmények mellett magatartásukkal és életmódjukkal is példaként állíthatók a település közössége elé. A díj átadására minden évben az augusztus 20-hoz közeli napokban, a városi utcabálon kerül sor. Így volt ez az idén is. Augusztus 26-án, népes közönség előtt, a városi utcabál színpadán Pápai Mihály polgármester és Vinnai Tibor, az Ifjúsági és Sportbizottság elnöke adta át a Kiváló Gyáli Sportoló Díjat Fodor Péter és Fodor Tamás részére.
Fodor Péter (FP) 1991. november 8-án született. Öt évesen, Gyálon kezdett el birkózni. A Kossuth Lajos Általános Iskolában Kovács János, majd Kovács Levente volt az edzője. Diák, ifjúsági majd serdülő korcsoportokban is mindig a legjobbak között szerepelt. Több érmet szerzett a Magyar Bajnokságokon. Az FTC, majd a VASAS SE igazolt versenyzője lett. Szabadfogású kategóriában, majd kötöttfogásban folytatta versenyzői pályafutását. 2016-ban felnőtt Magyar Bajnoki 2. helyezett, míg 2017-ben 3. helyezést ért el. Többszörös csapatbajnok és helyezett a VASAS SE színeiben. A tanulást sem hanyagolta el, 2016-ban alkalmazotti matematikusi diplomát szerzett az ELTE-n. Jelenleg is tanul, Biztosítási és pénzügy matematika mesterszakon aktuárius szakirányon júniusban végez, azt követően valószínűleg egy biztosítónál helyezkedik el.
Fodor Tamás (FT) 1989. július 26-án született. Hat évesen, Gyálon kezdett el birkózni. A Kossuth Lajos Általános Iskolában Kovács János, majd Kovács Levente volt az edzője. A Diákolimpiát már diák korcsoportban is többször megnyerte. Az FTC és a VASAS SE versenyzője lett. Ifjúsági és serdülőként válogatott kerettag lett, többször képviselte Magyarországot a nemzetközi versenyeken. Felnőtt versenyzőként az Európai Bajnokságon a legjobb 12-be jutott. Pályafutását többszöri súlyos sérülése, műtétje hátráltatta, de ennek ellenére nem adta fel a birkózást, folytatta az élsportot. 2016-ban felnőtt Magyar Bajnoki 2. helyezett, majd 2017-ben a 97 kg-os súlycsoportban szabadfogású felnőtt kategóriában megnyerte a Magyar Bajnoki címet. 2005-ben Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kiváló Gyáli Sportolói Díjat részére adományozta. Többszöri csapatbajnok a VASAS SE színeiben.
Gratulálunk a díjhoz! Hogyan érintett Benneteket az elismerés?
FT: Nagyon boldog vagyok, hogy ezt a díjat sikerült elnyernem, ráadásul testvéremmel együtt vehettük át Gyál várossá nyilvánításának 20. évfordulóján tartó ünnepségen.
FP: Nagyon jó érzés volt a színpadon átvenni a díjat és nagyon jól esett a rengeteg gratuláció. Büszkék vagyunk rá, hogy megkaptuk Gyál várostól ezt az elismerést.
Hogyan sikerült a szezon számotokra?
FT: A 2017-es évemet azzal jellemezném, hogy megtanultam tudatosan megelőzni és elkerülni a sérüléseket. Ez számomra nagyon fontos dolog, mivel nagyon sok időm elment a rehabilitációkra. A felkészülésemben is történtek változások, erőnlétben és a technikai repertoárom tekintetében is nagyot tudtam fejlődni a 2016-os évemhez képest.
FP: Összességében jól sikerült az évem, bár maradt bennem hiányérzet, mert a kötöttfogású OB-n akár döntőbe is kerülhettem volna, ám az egyik meccsemen egy kis figyelmetlenség miatt kikaptam és kiestem.
Mi vár még rátok idén?
FT: Közeledve az év vége felé, itthon megkezdődnek a csapat bajnoki küzdelmek, amit majd a tv-ben láthatnak az érdeklődők. Illetve a legtöbb magyar versenyzőnek ilyenkor kezdődik a német Budesliga, ahol hétvégéről hétvégére utazunk ki és harcolunk a külföldi csapatunkért.
FP: Itthon a hazai csapatbajnokság van még hátra, ahol éremesélyesek vagyunk az egyesületünkkel, a Vasassal. Emellett még a németországi Bundesliga III. osztályában birkózok ősszel minden hétvégén, eddig az összes meccsemet megnyertem.
Gyál egyre inkább sportoló városnak minősül. Szerintetek is?
FT: Határozottan igen! Az elmúlt években számos olyan létesítmény épült, illetve korszerűsítettek, amivel a sportágakat segítik az előrejutásban. Remélhetőleg ez a tendencia továbbra is folytatódik. Tehát a feltételek adottak már csak használni kell őket
FP: Teljes mértékben így gondolom. Rengeteget fejlődött az infrastruktúra az elmúlt 5-10 évben, az uszoda is elkészült, így több lehetősége van a fiataloknak a sportolásra, amivel élnek is.
Ha rajtad múlna, mit tennél a sport érdekében, szerinted mire lenne még szükség?
FT: Nagyon nincs min változtatni, jó irányba haladunk,
FP: Talán még néhány sportágat kellene az iskolákban középpontba helyezni, ezáltal még színesebb lenne a gyáli sportélet.

Szerző(k) neve: 
Szita Róbert
Médium: 
Gyáli Mi Újság
Megjelenés időpontja: 
2017. október 02.
Jelölés kategóriája: 
Sport