Majdnem kihagyta a vébét, most megverte az olimpiai bajnokot – ki az a Milák Kristóf?

A budapesti vizes vb legnagyobb és legkellemesebb meglepetését okozta Milák Kristóf, aki 100 méteres pillangóúszásban második lett. Edzője segítségével mutattuk be, hogyan jutott el 17 évesen az ezüstéremig.

Majdnem kihagyta a vébét, most megverte az olimpiai bajnokot – ki az a Milák Kristóf?

Hátúszónak indult, de edzője született pillangósnak gondolja Milák Kristófot, aki vasárnap délután éremesélyesként indul 100 méteren, pedig majdnem kihagyta a budapesti vb-t. Mellette olyanok lesznek a medencében, mint a kétszeres olimpiai bajnok Caeleb Dressel, a szám riói győztese, Joseph Schooling, vagy Cseh László, a szám nagy öregje, olimpiai ezüstérmese. Az edzője szerint azonban Kristófot mindez nem fogja megijeszteni, szívét-lelkét beleteszi majd az úszásba.

De ki is az a Milák Kristóf, aki az áprilisi országos bajnokságon már legyőzte Cseht, pénteken pedig a selejtezőben és az elődöntőben is megjavította legjobbját – a junior világcsúcsot –, és harmadikként, Schoolingot is maga mögé utasítva jutott a szám döntőjébe?

A 2000-es születésű fiú óvodás kora úszik, a kezdetektől fogva Érden. Először Egerszegi Klára, Krisztina nővére, illetve Plagányi Zsolt – Cseh László jelenlegi trénere – foglalkozott vele, négy éve pedig Selmeci Attilával dolgozik. Az edző úgy tudja, a fiú a kezdetektől fogva az úszásért rajongott, nem csábította más sport, és bár először úgy tűnt, a hát lesz az ő úszásneme, végül pillangón bizonyult egyre jobbnak. "Kiválóak a testi adottságai, ráadásul olyan delfinlába van, amilyennel csak születni lehet" – jellemezte az edző, amikor a Duna Aréna elé hívtuk egy rövid beszélgetésre, arra kérve, mutassa be Kristófot.

Persze ez önmagában nem elég ahhoz, hogy valakiből jó úszó legyen, a kemény munkát sem lehet megspórolni, és fontos, hogy a hozzáállás is megfelelő legyen. Ezekre Kristóf esetében nincs panasz, az első komoly eredmények mégis viszonylag későn jöttek nála. Két éve, 15 esztendősen a Tbilisziben rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) negyedik lett 100 pillangón, de botrányos körülmények között. "Elromlott az időmérő berendezés, ezért kézzel, stopperrel mérték az időket, és bár úgy tűnt, hogy második lesz, egy óvás után negyediknek hozták ki. Láttam rajta, hogy ez mélyen érintette. Aztán jött a tavalyi nyár, amikor először szerepelt az ifjúsági Európa-bajnokságon. 200 pillangóra neveztük, és már délelőtt nagyot úszott, a döntőben pedig mindenkit nagyon csúnyán elvert, pedig akkor még csak 16 éves volt, és a 18 évesekkel versenyzett."

Selmeci szerint már akkor érződött a tanítványán, hogy éles helyzetekben képes magából kihozni a legtöbbet, amit szerinte lehetetlen tanítani. És ez hatalmas dolog. "Van sok jó képességű, gyors versenyző, de olyanból, a képességei maximumát épp egy döntőben tudja kiadni magából, csak nagyon kevés. Kristóf márpedig ebben zseniális, nem blokkol le, nem fél, nem tart attól, hogy ki megy majd mellette."

Az edző elismerte: még őt is meglepte, hogy mekkora magabiztossággal állt oda első felnőtt világversenyén az úszó az elődöntő előtt a rajtkőhöz, és integetett ki a közönségnek. "Ledöbbentem, és arra gondoltam, hogy most vagy nagyon fejre fog állni, vagy valami nagyot fog úszni."

Az úszó azért a pénteki elődöntő után azt mondta, a rajtja – ami egy sprintszámnál kulcsfontosságú – nem sikerült tökéletesen, mert kicsit ideges volt, az edző szerint ezt nem szükséges kezelni. "Ezeket a helyzeteket idővel fel fogja dolgozni. Szerintem ahhoz, hogy valaki nagyot ússzon, felfokozott állapotban kell lenni. Amikor valaki nagyon nyugodt, abból általában nem szokott nagyon jó eredmény születni" – magyarázta Selmeci.

A tréner azt is elárulta, tanítványát nagyon feldobta a dupla rekorddöntés, és az is motiválja, hogy tudja: 200 pillangón – ahol a riói bronzérmes Kenderesi Tamás indult helyette, mert neki volt jobb az ideje – egyéni legjobbjával felállhatott volna a dobogó harmadik fokára. "Láttam, hogy a döntő után, kicsit elsápadt, mert átérezte, hogy ebből valami nagyon jó is kijöhetett volna. Éppen ezért százon, az egyetlen számán bizonyítani akart. Őszintén: nem gondoltam volna, hogy kétszer is tud majd faragni az idejéből.

Amit este csinált, az hihetetlen volt számomra. Talán nem nagyképűség részemről azt mondani, hogy egy világklasszis versenyzővel állunk szemben, aki most bontogatja a szárnyait.

Nagyon remélem, hogy egy csodálatos pályafutás előtt áll" – magyarázta Selmeci. Megjegyezte azt is, hogy szerinte tanítványa az elődöntőben teljesen kiúszta magát, ennyire képes, és ő maga már azzal is boldog, hogy fináléba jutott.

Kristóf persze nem elégedett ezzel, magasabbra tette a lécet. Akárhogy is lesz, egy dolog biztos: szívét-lelkét bele fogja tenni az úszásba."

Pedig ha Selmecin múlt volna, Milák el sem indul a budapesti vébén, mivel számára az év fő versenye az augusztusi ifjúsági világbajnokság. "Három nagy versenyről szól a nyara: kezdődött az ifi Eb-vel, most itt a felnőtt vb, aztán az ifi vb. Éppen ezért azt javasoltam neki, hogy hagyjuk ki a hazai versenyt, mert túl sok lesz. Ezen aztán jól megsértődött, és mondta, hogy mindenáron úszni akar. Itt a bizonyíték, hogy igaza volt. Néha az edzőnek is tanulnia kell a versenyzőjétől" – fűzte hozzá a tréner.

Szerző(k) neve: 
Horn Andrea
Médium: 
hvg.hu
Megjelenés időpontja: 
2017. július 29.
Jelölés kategóriája: 
Sport