A napsütötte tengerpart dalai

Illúzió a tengerpartról, a napsütésről, a nyárról és az utazásról – megzenésítve. Így foglalhatnánk össze a Kedves Péter által alapított Belau első lemezének, a The Odyssey-nek a dalait.

Illúzió a tengerpartról, a napsütésről, a nyárról és az utazásról – megzenésítve. Így foglalhatnánk össze a Kedves Péter által alapított Belau első lemezének, a The Odyssey-nek a dalait. A zenekar körülbelül egy éve mutatkozott be élőben az A38 Hajón, az azóta eltelt hónapok után számos koncertet és elismerést tudhatnak a hátuk mögött. Az együttes indulásáról, az alapötletről, az első albumról és a jövőbeli tervekről Kedves Péterrel beszélgettünk.

KULTer.hu: A Belau a te szólóprojektedként indult. Miért döntöttél a zenekarrá bővülés mellett?

Mielőtt elkezdtem volna egyedül, már akkor tudtam, hogy később mindenképpen zenekart szeretnék, csak könnyebb volt utólag összeszedni hozzá az embereket, mint előbb megszervezni egy formációt a projekt mögé. Abban sem voltam biztos, hogy mikor kellene elkezdeni a koncertezést. Egy kicsit talán későbbre tettem volna, mint ahogyan végül alakult. Szeptemberben jött ki az első klipünk az Island of Promise című dalhoz, és január végén volt az első koncertünk az A38 Hajón. Azt hittem, legkorábban fél év múlva lesz csak fellépésünk. Azért is szeretettem volna egyébként zenekart, mert nem vagyok DJ – de ha az lennék, akkor is furcsának tartanám, hogy egyedül kiálljak. Inkább az élőzenét támogatom. Úgy gondoltam, hogy zenekarként tud jól működni a Belau. Színpadon nagyobb sikereket érhet el, és látványosabb is így.

KULTer.hu: Hogyan állt össze a zenekar?

A basszusgitárosunk, Buzás Krisztián gyakorlatilag az egyik legjobb barátom tíz éves korom óta. Ő tulajdonképpen a másik tagja a zenekarnak, dalszövegeket ír, valamint a grafikai munkálatokat is ő végzi. Kiss Benji játszik élőben a billentyűn és a dobalapokat kezeli. Szécsi Böbe az állandó énekesnőnk, reméljük, hogy ez így is marad hosszútávon. Több énekesnővel vannak közös számaink a lemezen, azonban élőben minden fellépésen Böbe az, aki a dalokat előadja – kivéve a kiemelt eseményeken. A lemezbemutató koncertünkre szerencsére mindenki el tudott jönni. Többekkel szerettem volna együtt dolgozni, mert ez egyfajta alkotói szabadság, és izgalmas, mindemellett nehéz olyan embert találni, aki ezt állandó jelleggel tudja vállalni. Böbének is elindul hamarosan a szólóprojektje, de reméljük, hogy ez a kettő összeegyeztethető lesz.

KULTer.hu: Miért pont az utazás lett a központi téma a zenétekben?

Nagyon régóta szerettem volna megcsinálni ezt a formációt. Már az indulás előtt öt-hat évvel megvolt ez az ötlet. Kitaláltam, hogy milyen érdekes lenne, ha különböző helyszíneket és hangulatokat mutatnánk be dal formájában, ami mellé nem is feltétlenül kell szöveget tenni. Aki ezeket meghallgatja, abból remélhetőleg olyan érzéseket vált ki, mintha például Párizs utcáin vagy egy afrikai sivatagban sétálgatna. Az évek alatt egyre jobban körvonalazódott és leszűkült, hogy mit szeretnék átadni. Végül az lett a koncepció, hogy olyan helyszíneket zenésítünk meg, amelyek tengerpartközeliek és napsütötte hangulatot képviselnek. Az első lemezünk témájául a mediterrán régiót választottuk. Reméljük, hogy lesznek majd olyan albumaink, amelyek a Karib-térséget, Ázsia egy-egy területét vagy akár Afrikát prezentálják. Az utazás szerintem mindenkit foglalkoztat, és mindenkinek nagy vágya, hogy minél több helyre eljusson – nekem is. Ez egyfajta inspiráció. Vagy azt próbálom átadni valahogy zenével, ahol már voltam, vagy próbálom elképzelni azt a helyet, ahol még nem jártam, de szeretnék. A zenét hallgatva az ember kicsit ott érezheti magát – persze ez csak illúzió.

KULTer.hu: Mesélnél nekünk az albumról? Miről kapta a The Odyssey címet?

Az utazás egyfajta kalandozást jelent, és ezt szerettük volna a címmel is alátámasztani. Ha nagyon szigorúan nézzük a szó jelentését, akkor ezek az odüsszeuszi kalandozások a görög régióra reflektálnak, ezért lett ez az album címe.
A lemezen tizenkét dal van, abból hat instrumentális, hat pedig énekes, ezeket Dallos Bogi, Szécsi Böbe, Myra Monoka, Antonia Vai és Herrer Sára éneklik. Az volt a cél, hogy a mediterrán térségeket körvonalazzunk valahogyan. Különböző országoknak dedikáltuk a dalokat, például Görögországnak, Horvátországnak, Spanyolországnak vagy a Francia Riviérának. A szövegek többnyire erről a hangulatról szólnak. Mindegyik énekesnő a maga módján fogta meg a témát, illetve van olyan dal, amit Krisztián írt, vagy amibe én is besegítettem. Mindig változott a dalszöveg szerzője. Szerencsére a lányok is átérezték azt az üzenetet, amit szeretnénk átadni.

KULTer.hu: A legújabb videótok, a Wicked mégsem egy mediterrán helyen, hanem Svédországban készült. Miért éppen ott?

A dalban éneklő Antonia svéd származású, a videoklipet pedig a Svédországban élő Szabó Péter álmodta meg és rendezte. Úgy gondoltuk, hogy az ő ötlete nagyon passzol ennek a számnak a hangulatához. A tengerparton található a svéd nemzeti park lélegzetelállító része, egy fából kirakott, különleges természeti képződmény. Ennek a dalnak inkább ősziesebb hangulata van, ezért is gondoltuk, hogy a klippel ősz végén jelentkezünk. A tenger és az őszi hangulat volt a lényeg.

KULTer.hu: Számos elismerést begyűjtöttetek az elmúlt évben. Mire vagytok a legbüszkébbek?

Nagyon sok eredményt értünk el szerintem azok közül, amiket kitűztünk célnak, és amit egy fiatal zenekar elérhet. Nagyon hálások vagyunk mindenkinek, aki ebben segített. Nem is biztos, hogy feldolgoztunk már mindent, de sok emlékezetes pillanat volt, én magára a lemezre vagyok a legbüszkébb, hogy sikerült kiadni. Több elismerést kaptunk, díjat nyertünk és játszhattunk külföldön is, már ilyen fiatalon. Az sem apróság, hogy egy év alatt, az első bulink óta majdnem ötven koncertünk volt. Olyan fesztiválokon léphettünk fel, mint a Balaton Sound, a Sziget Fesztivál vagy az Untold Fesztivál, amit tavaly Európa legjobbjának választottak Major kategóriában.

KULTer.hu: Több fiatal énekesnővel dolgoztatok együtt a lemezen. Kivel terveztek még közös munkát?

Már tényleg elég sok énekessel dolgoztunk együtt, nem szeretnénk nagyon új embereket keresni, mindenkivel meg vagyunk elégedve, és nagyon jó volt a közös alkotás. A későbbiekre két opciót tudok elképzelni, hogy vagy velük folytatjuk tovább (szerencsére ők nyitottak erre), vagy külföldi énekesekkel fogunk új dalokat kihozni. Már az első lemez kapcsán voltak erre vonatkozóan beszélgetések, de időhiány miatt egyszerűbb volt országhatáron belül megcsinálni. Azért remélem, lesz ilyen kooperációra is példa. Ennek a kettőnek az ötvözetére lehet számítani a jövőben.

KULTer.hu: Milyen célokat tűztetek ki az idei évre?

Az a célunk, hogy folytassuk az első évben megkezdett munkát, és ezt a lemezt minél több emberrel megismertessük. Lesz egy lemezbemutató koncertünk tavasszal. Szeretnénk kihozni legalább két klipet és egyéb videós tartalmakat, illetve egy remix lemezt ehhez az albumhoz, amin általunk elismert DJ-k és producerek értelmezik újra a dalainkat. Ami még komoly cél, hogy minél több külföldi országba jussunk el. Úgy néz ki, ez idén megvalósulhat. Tavaly felléphettünk Romániában, Angliában és Szerbiában is. Idén már eljutottunk Erdélybe egy három állomásos turnéra. Szerencsére kilátásban van elég sok külföldi esemény, nem kizárt, hogy sok koncertünk lesz Európa-szerte. Nagy valószínűséggel fellépünk Ausztriában, Horvátországban, Olaszországban, Szlovéniában, Angliában, Svájcban. Még Oroszországa is kaptunk meghívást. Ez a két főcsapás van – a külföld felé nyitás és a lemeznépszerűsítés.

KULTer.hu: Mik lesznek a lemezbemutató turné állomásai?

Budapesten március 24-én az A38 Hajón fogunk fellépni, a lemezbemutató turné keretén belül pedig játszunk még Debrecenben, Győrben, Sopronban, Szegeden, Pécsett, további egy-két város is elképzelhető.

Szerző(k) neve: 
Barna Borbála
Médium: 
KULTer.hu
Megjelenés időpontja: 
2017. február 13.
Jelölés kategóriája: 
Művészet