Négy verseny után kikapcsolódásként ír egy saját programozási nyelvet

Gáspár Attilát, a Miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákját a világ legtehetségesebb fiataljai között tartják számon. Az idén aranyéremmel tért haza a Nemzetközi Matematika Diákolimpiáról és a Nemzetközi Informatika Diákolimpiáról is. Attila nem szeret interjút adni, inkább matematikai is informatikai problémákon gondolkodni. Az Észak-Magyarországnak mégis szívesen mesélt az őt érdeklő tudományokról.

Négy verseny után kikapcsolódásként ír egy saját programozási nyelvet

A Kazincbarcikán élő miskolci diák két aranyérmet is hozott az idei diákolimpiákról.

KAZINCBARCIKA, MISKOLC. Gáspár Attila, a Földes Ferenc Gimnázium diákja négy éremmel érkezett szerkesztőségünkbe egy kis beszélgetésre. Ő ugyanis nem kikapcsolódással tölti a nyári szünetet, hanem versenyzéssel. Egyedülálló sikert ért el: aranyérmet hozott a Nemzetközi Matematika Diákolimpiáról és a Nemzetközi Informatika Diákolimpiáról is. Pihenésként pedig megalkot egy új programozási nyelvet. 

 

A nyáron négy érmet is szereztél különböző nemzetközi versenyeken. Melyek voltak ezek a versenyek?

GÁSPÁR ATTILA: Először a Közép-európai Informatikai Diák­olimpián vettem részt június közepén, ott bronzérmet kaptam. Utána részt vettem a Nemzetközi Matematika Diák­olimpián Rio de Janeiróban, ahol aranyérmes lettem. Ez közvetlenül a közép-európai diákolimpia után volt, így ott már az eredményhirdetésen sem tudtam részt venni, mert utaznom kellett tovább. Ezután egy kicsit később rendezték a Nemzetközi Informatika Diákolimpiát, ahol szintén aranyérmes lettem. Ezenkívül még kaptam egy ezüstérmet a román online informatikaversenyen.

 

Hogy lehet, hogy a Nemzetközi Informatika Diákolimpia jobban sikerült, mint a közép-európai? Hiszen az előbbi a nehezebb.

GÁSPÁR ATTILA: A közép-európain az első nap viszonylag jól ment, de a második nap feladatait nagyon elrontottam. A nemzetközi diákolimpián pedig szintén nagyon jól sikerült az első nap, annyira, hogy akkor az első helyen álltam. A második feladatsor itt is gyengébb lett, de olyan nagy előnyöm volt, hogy még így is aranyérmes maradtam. 

 

Milyen célokkal vágtál neki a versenyeknek?

GÁSPÁR ATTILA: Matekból szerettem volna a tavalyi arany után az idén is aranyérmet szerezni, de informatikából nem számítottam a legfényesebb éremre. Egy bronznak is örültem volna. Azért sem számítottam jobbra, mert a közép-európai versenyen csak bronzérmes lettem, így nagyon meglepődtem, hogy aranyat kaptam. Úgy tudom, hogy 1998 óta én vagyok a harmadik magyar aranyérmes informatikából, és utoljára 2008-ban kapott magyar diák aranyérmet ezen a versenyen. Igazából azért lettem aranyérmes, mert az első nap valahogy nagyon jól sikerült. De nem sokon múlott, mert az utolsó megoldásomat a verseny vége előtt 43 másodperccel adtam be, és csak pár perccel a verseny vége után derült ki, hogy 100 pontos lett. Ezzel rögtön az első helyre kerültem.

 

Hogyan zajlik a matematika-­diákolimpia?

GÁSPÁR ATTILA: A versenyen 6 feladatot kellett megoldani két nap alatt. Mindkét nap volt egy könnyű, egy közepes és egy nehéz. Minden feladat 7 pontot ér a nehézségétől függetlenül. A megoldáshoz nem elég csak a végeredmény, hanem részletes indoklás és bizonyítás is kell. A végeredmény magában legfeljebb csak 1-2 pontot ér a 7-ből. A két nap hasonló feladatokon kellett gondolkodnunk. Algebrai, geometriai, számelméleti és kombinatorikai problémákon. Az első nap volt egy könnyű számelmélet, közepes algebra és nehéz kombinatorika, a második nap könnyű geometria, közepes kombinatorika és a nehéz számelmélet.

 

Amikor azt mondod, hogy könnyű, akkor azért nem a gimnáziumi tankönyv könnyű feladataira gondolsz, ugye?

GÁSPÁR ATTILA: Igazából elvileg nem kell a gimnáziumi tananyagon kívül semmi más a diákolimpiákra, még az analízis sem szükséges hozzá. A feladatok nehezek, de ez az iskolai tananyagot tartalmazó nehéz feladatokat jelenti. 

 

Mi történt az informatika-­diákolimpián?

GÁSPÁR ATTILA: Azt Irán fővárosában, Teheránban rendezték. Példaként mondnék egy feladatot, amit meg kellett oldanunk. Bizonyos számú dobozokba különböző nyereményeket helyeztek el. Van egy gyémánt, az a legértékesebb, és vannak például nyalókák, azok a legkevésbé értékesek. Az értékesebbekből sokkal kevesebb van, mint a kevésbé értékesekből. Kérdéseket tudunk feltenni, hogy egy doboztól jobbra, illetve balra hány értékes tárgy található. A cél az, hogy minél kevesebb kérdéssel találjuk meg a gyémántot. Írni kellett egy programot, ami felteszi ezeket a kérdéseket, és a válaszok alapján további kérdéseket tesz fel, majd feldolgozza ezeket a válaszokat is, és az alapján megmondja, hogy hol van a gyémánt. 

Ezt a programot hol lehet használni a gyakorlatban?

GÁSPÁR ATTILA: Egy gyakorlati probléma lehetne például, hogy valahol ki akarunk építeni egy telefonhálózatot. Tudjuk, hogy milyen csomópontok között kell kapcsolatot létesítenünk, és ki akarjuk számolni a minimális költséget. Erre alkalmazható a program.

Hogy tudtál egyszerre a két versenyen is helytállni? Hiszen egy diákolimpiára is nagy erőfeszítést és sok időt jelent a felkészülés.

GÁSPÁR ATTILA: Folyamatosan részt veszek a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok pontversenyében matekból és informatikából. Ez kiváló felkészülést jelent, mert nehéz feladatokat is meg kell oldani, amelyek az olimpiákon is előfordulnak. Az is segít, hogy informatikából rendkívül hasznos a matektudásom, mert sok feladathoz nem kellenek bonyolultabb algoritmusok, hanem matekfeladatszerűen kell kikövetkeztetni azokat, és az alapján megírni a programot. 

Az egyébként gyakori, hogy aki matek-diákolimpiára jár, az informatikára is?

GÁSPÁR ATTILA: Magyarországon azt hiszem, hogy én vagyok az ötödik, aki volt matek- és informatika-­diákolimpián is. Tehát nem túl gyakori nálunk, de sok külföldi országban ez megszokott. Nagy-Britanniából két diák is volt, aki mindkét versenyen részt vett. Csehországból azt hiszem, egy.

 

A versenyen kívül különböző programokon is részt vesznek a diákok a diákolimpiákon. Volt számodra emlékezetes kirándulás vagy rendezvény?

GÁSPÁR ATTILA: A matek-diák­olimpián kevés programot szerveztek. Elmentünk a Maracana Stadionba és a Megváltó Krisztus-szoborhoz is. A többi kirándulás nem volt túl érdekes. A szervezéssel egyébként nem volt semmi probléma. Az informatika-diákolimpián pedig sok helyre elmentünk, például a Milad-toronyba, ami a világ 6. legmagasabb tornya és jártunk az Azadi-toronynál is, de abba nem mentünk fel. Ezenkívül megnéztük a botanikus kertet, de az nem volt annyira érdekes. Aztán egy vízicsúszda-parkba is elvittek minket. 

A diákolimpiákon lehetőség van arra is, hogy megismerkedj más országok diákjaival, és izgalmas beszélgetéseket folytassatok?

GÁSPÁR ATTILA: Igen, van ilyen lehetőség, de én nem gyakran szoktam ismerkedni. A magyar csapattársakkal inkább.

 

Jövőre érettségizel. Milyen terveid vannak azonkívül, hogy az érettségire készülsz?

GÁSPÁR ATTILA: Valószínűleg jövőre is megyek a matek-­diákolimpiára, és biztosan megyek az informatikára. Mert ott az a szabály, hogy aki aranyérmet kap, az a következő évben automatikusan bekerül az olimpiai csapatba. A magyarországi válogatón tehát már nem kell részt vennem. 

 

A magyar csapattagok milyen eredményt értek el a két diák­olimpián?

GÁSPÁR ATTILA: A matematikán volt még rajtam kívül egy aranyérem, egy ezüst, egy bronz és egy dicséret, és volt, aki nem kapott semmit. Informatikából volt rajtam kívül egy ezüst, egy bronz és egy dicséret.

 

Akkor mondhatjuk, hogy tiéd a legjobb eredmény.

GÁSPÁR ATTILA: Igen. 

 

Mit szóltak az eredményhez a tanáraid? Bár most épp nyári szünet van.

GÁSPÁR ATTILA: A legtöbben Facebookon gratuláltak.

És a szüleid?

GÁSPÁR ATTILA: Valószínűleg nagyon büszkék rám.

 

Gimnázium után hol szeretnél majd továbbtanulni?

GÁSPÁR ATTILA: A Cambridge-i Egyetemen. A legtöbb olimpikon ott tanul. Kicsit félelemmel tölt el, hogy távol kerülök a családtól, de majd meglátjuk...  

 

Mit gondolsz, miért pont a matematika és az informatika fogott meg téged?

GÁSPÁR ATTILA: A matekban minden teljesen logikus, és nagyon szép összefüggések vannak benne. Tetszik, ahogy a tételek egymásra épülnek. Az informatika összefügg a matekkal, mert ott is gyakran matematikai összefüggéseket kell felhasználni a programban. 

Nem hiányzik a pihenés? Hiszen te az egész nyarat versenyzéssel töltötted.

GÁSPÁR ATTILA: Ezen a héten matektáborban leszek, utána tudok pihenni. 

 

Mit jelent számodra a pihenés?

GÁSPÁR ATTILA: Szeretnék egy saját programozási nyelvet írni. 

Ez mitől lenne más, mint a többi programozási nyelv?

GÁSPÁR ATTILA: Ennek a nyelvnek lenne egy különleges funkciója, amivel úgy tudom, hogy másik nyelv nem rendelkezik. A kérdés az: hogy lehet olyan függvényeket definiálni, amelyeknek az inverzét automatikusan előállítja a program?

Ez a nyelv szenzációnak számít majd?

GÁSPÁR ATTILA: Van már egy meglévő programom, amit jelentősen leegyszerűsítene, hogyha néhány részét átírnám erre a nyelvre. Még van néhány probléma, amit nem sikerült megoldanom. Például hogy amikor egy rekurzív függvénynek veszem az inverzét, vigyáznom kell, hogy nehogy végtelen rekurzívbe kerüljön, amikor az inverzét számolom. Elvileg előfordulhat.

Erről beszéltél már valamelyik tanároddal is?

GÁSPÁR ATTILA: Még nem. De a diákolimpián egy diákkal beszéltem erről, és szerinte jól átgondolt ez a nyelv, jó ötlet.

Van más kedvenc időtöltésed is?

GÁSPÁR ATTILA: Néha androidos játékokkal szoktam játszani. De nem szeretem, ha találok egy hatékony algoritmust, ami a játékot megoldja. Az ilyen játékokat törlöm is.

 

Te is tudnál játékprogramokat írni?

GÁSPÁR ATTILA: Elképzelhető, de ilyeneket még nem írtam, csak haszontalan programokat. Például van a bűvösnégyzet-megoldó programom. Ebből már elkezdtem egy mobilalkalmazást is írni. Egy matekversenyen volt egy bűvös négyzetes feladat, és ez adta az ötletet, hogy megírjam a programomat. 

Az egyetem után mivel szeretnél majd foglalkozni?

GÁSPÁR ATTILA: Azt még nem tudom, de valószínűleg elmélettel.

Hegyi Erika

erika.hegyi@eszak.hu

Névjegy
Gáspár Attila

Tanulmányok:

Ádám Jenő Általános Iskola, Kazincbarcika 82006–2012)

Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc, speciális matematika tagozat (2012–)

Nemzetközi versenyeken elért eredmények

Matematika:
Nemzetközi Kenguru Matematika­verseny 2010. III. díj

Nemzetközi Kenguru Matematika­verseny 2011. III. díj

International Mathematics Competi­tion Dimitrovgrad, Bulgária 2011. I. díj, különdíj

Nemzetközi Kenguru Matematika­verseny 2012. I. díj

Nemzetközi Kenguru Matematika­verseny 2014. I. díj

I. Nemzetközi Magyar Matematika­verseny 2014. I. díj

Nemzetközi Kenguru Matematika­verseny 2015. I. díj

Bolyai Matematika Csapatverseny – Nemzetközi 2015. I. díj

MEMO (Közép-európai Matematikai Olimpia) 2015. Szlovénia, egyéni aranyérem, csapat bronzérem

Bolyai Nemzetközi Matematika­verseny 2015/16. I. díj

Nemzetközi Kenguru Matematika­verseny 2016. I. díj

Romanian Master of Mathematics 2016. ezüstérem

Nemzetközi Magyar Matematika­verseny 2016. I. díj, Urbán J. díj

IMO (Nemzetközi Matematikai Diák­olimpia) 2016. Hongkong, aranyérem

Nemzetközi Kenguru Matematika­verseny 2017. I. díj

IMO (Nemzetközi Matematikai Diák­olimpia) 2017, Brazília, aranyérem

Informatika:
CEOI (Közép-európai Informatikai Diák­olimpia) 2016. Románia, ezüstérem

InfO(1) Cup, Ploieti (online verseny) 2017. Románia, ezüstérem

CEOI (Közép-európai Informatikai Diák­olimpia) 2017. Szlovénia, bronzérem

IOI (Nemzetközi Informatikai Diák­olimpia) 2017. Irán, aranyérem Irán

Felkészítő tanárok

Matematika: Győry Ákos (tehetséggondozó mentortanár), Gulyás Tibor, dr. Dobos Sándor, dr. Pelikán József, Pósa Lajos, Szűcs Gábor

Informatika: Csató Endre (tehetséggondozó mentortanár), dr. Zsakó László, dr. Horváth Gyula

Tervek a jövőre: érettségi vizsga, nyelvvizsga, felvételi (Cambridge), matematikaolimpiai csapattagság jövőre

Szabadidő: számítógépes játékok, programozás

Szerző(k) neve: 
Hegyi Erika
Médium: 
Észak-Magyarország
Megjelenés időpontja: 
2017. augusztus 16.
Jelölés kategóriája: 
Tudomány