Nem akárhogy penget - Új nagylemezzel készül a Húrok királynője, Muck Éva

Muck Éva, édesapja árnyékából kitörve, mindössze 18 évesen a világ legjobb női basszusgitárosa lett. A hangszert lázadásból választotta, mára már saját kislemeze van, emellett második diplomáját szerzi.

Február végén kislemeze jelent meg, májusban pedig önálló nagylemezzel jelentkezik a lánycsóki kötődésű Muck Éva, aki 18 évesen megnyerte az Amerikában első alkalommal megrendezett "Húrok királynője" versenyt, amelyen a világ legjobb női basszusgitárosát keresték.
Muck Éva igazi zenész családban született, édesanyja Király Éva énekesnő, édesapja a lánycsóki születésű, „Muki", azaz Muck Ferenc szaxofonművész. Utóbbit talán be sem kellene mutatnunk, hiszen számtalan hazai előadó és zenekar mellett több száz lemez és koncert közreműködőjeként ismerhette meg a közönség. Dolgozott többek között a Tankcsapdával, az LGT-vel, a Hungáriával, az Omegával, Komár Lászlóval, Katona Klárival és Zámbó Jimmyvel is. Így tehát majdhogynem biztos volt, hogy két fiú ikertestvérével együtt Éva is a zenében indul el. Nyolcévesen mindhárman zongorán kezdtek tanulni, majd pár évvel később kiválasztották a második hangszerüket. Éva 13 évesen, lázadásból a basszusgitárt választotta.
- Akkor szerettem meg igazán a hangszert, amikor Szappanos "Szapi" Gyurinál kezdtem el basszusgitározni. Amellett, hogy szakmailag kifogástalan, még hihetetlen motiváló erőt is jelentett számomra. Az évek alatt többször jártam külföldön különböző produkciókkal: Los Vivancos (ES), Eva Cassidy Musical (UK), Robbie Williams Tribute Band (UK), míg Magyarországon egy színpadon állhattam Török Ádámmal, Alapi Istvánnal, Hirleman Bertalannal, Németh Károllyal, Köves „Pinyó" Miklóssal, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Éva úgy döntött beküldi a videóját az Amerikában első alkalommal megrendezett "Húrok királynője" versenyre 20015-ben, ám ilyen végeredményre nem számított.

- Megnyertem a világversenyt, amelyet egyik kedvencem, Nik West rendezett meg. A zsűriben olyan hírességek szerepeltek, mint Jennifer Batten, Orianthi vagy Radical Classical. Néhányan meg is írták véleményüket a játékomról és a nemzetközi megmérettetés pozitív visszhangjára alapozva saját dalszerzésbe kezdtem.

Aztán 2016 őszén már a világhírű Nik Westtel állhatott egy színpadon világkörüli koncertsorozatának budapesti állomásán, majd az NKA Cseh Tamás Programjának támogatottjaként lehetősége nyílt, hogy felvehesse első önálló lemezét.

Éva jelenleg is gőzerővel folytatja a munkát és további lemezekkel készül.

- Február végén jelent meg Born Free című kislemezem, a nagylemez májusban várható.
Muck Éva azonban a zenei életen kívül i aktív: 2016-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán Andragógia alapszakos diplomát szerzett. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és médiatudomány mesterszakán tanul.

Szerző(k) neve: 
Erdélyi Bianka
Médium: 
Dunántúli Napló
Megjelenés időpontja: 
2017. április 08.
Jelölés kategóriája: 
Művészet