Olimpiai szereplés az álma a fiatal öttusázónak

Barta Luca az egyik legjobb női junior öttusázó Magyarországon. A Trion SC 18 éves versenyzőjének teljesítménye egyáltalán nem meglepő, hiszen rengeteget tréningezik és hetente háromszor edzésekre ingázik Salgótarján és Budapest között. Luca nem elégszik meg a középszerrel, egyszerűen a legjobb akar lenni! A friss ifjúsági Európa-bajnok sportolóval futó és lövő edzése szünetében és kicsit azon túl is beszélgettem.

Olimpiai szereplés az álma a fiatal öttusázónak

Barta Luca az egyik legjobb női junior öttusázó Magyarországon. A Trion SC 18 éves versenyzőjének teljesítménye egyáltalán nem meglepő, hiszen rengeteget tréningezik és hetente háromszor edzésekre ingázik Salgótarján és Budapest között. Luca nem elégszik meg a középszerrel, egyszerűen a legjobb akar lenni! A friss ifjúsági Európa-bajnok sportolóval futó és lövő edzése szünetében és kicsit azon túl is beszélgettem.

Első ránézésre Barta Luca egy csinos és hétköznapi lány, aki cseppet sem átlagos sporteredményekkel rendelkezik.

-A vívás nehezen indult be, igazából azért sikerült plusz öttel zárnom, mert az utolsó öt asszómat megnyertem, addig végig egálban voltam – mesél az augusztus végi portugáliai U19-es öttusa Európa-bajnokságról Luca, ahol Európa-bajnoki címet nyert váltóban Gulyás Michelle párjaként.
Az év legjobbját sikerült úsznom és ez nagyon feldobott. A lövészet döcögött picit, de futásban megpróbáltam ezt felhozni és összességében az egész nap jól összeállt és nagyon boldog voltam emiatt.

Az eredmények magukért beszélnek. A váltóban Európa-bajnoki címet nyerő sportoló Portugáliában a lány csapattal ezüstérmes lett, egyéniben pedig az előkelő 8. helyet szerezte meg. A fiatal öttusázó eddig is kiválóan teljesített sportágában, az idei év viszont minden várakozását felülmúlta. Az Eb győzelem mellett a júliusi prágai U19-es világbajnokságon bronzérmet szerzett szintén Gulyás Michelle oldalán. A salgótarjáni sportoló, még áprilisban megnyerte a junior országos öttusa bajnokságot, ráadásul mindez a nála évekkel idősebbek mezőnyében sikerült neki. Sőt már a felnőttek között is letette a névjegyét, hiszen az országos bajnokság erős mezőnyében tavaly a hatodik ebben a szezonban pedig a tizedik helyen zárt.

"Mindenben fejlődnöm kell még és kifejezetten nem is tudnám megmondani, hogy melyik tusban vagyok a legjobb. Általában mindig hozok egy jó közepes szintet és ez összeadódva lesz végül is az az eredmény, amit elérek a verseny végén. Talán a futás az amiben a magyar mezőnyben jobbnak számítok, nemzetközi szinten viszont csak a középmezőnyben vagyok, tehát ebben is van még mit javulni."

Luca a szezonzáró portugáliai Európa-bajnokság után kapott pár hét pihenőt és nemrég kezdte el újra az intenzív edzéseket, amely találkozásunkkor a Salgótarjáni Városi Sportcentrumban indult futóiskolával és lövészettel, majd néhány kilométeres futás következett a környéken.

“Legyen sarok és térd felváltva” – adja ki a feladatot Luca futóedzője, Kadlót Zoltán. A fiatal lány visszakérdez: indiánszökdelés is menjen? “Ne, indián ne, nem kell bohóckodni!” – válaszolja a félmaraton országos csúcstartója, majd így folytatja a Salgótarjáni Atlétikai Club edzője:

Luca nagyon maximalista és teljesítmény orientált, már sok szép eredményt elért. Az edzéseken sosem kell őt ösztökélni, hanem inkább vissza kell őt fognom és arra figyelni, hogy lazábban fusson. Tudja, hogy mit szeretne elérni és ezért mindent meg is tesz, az Olimpia a célja és szerintem ez sikerülni is fog neki.

“Tudom, hogy miben kell fejlődnöm és számonként milyen időket szeretnék elérni”

Egy 10 évvel ezelőtti úszóverseny felvételét mutatja Luca. Az akkor 8 éves kislány fehér úszósapkában és rózsaszín dresszben a hármas pályán úszik és már ekkor megmutatkozott tehetsége.

– Mégis, hogy kerültél kapcsolatba az öttusával?

– Kicsi korom óta úszok és futok. Először aquatlonozni kezdtem el, de csak hobbi szinten. Anyáék aztán látták, hogy egész jól megy és gondolkodtunk, hogy melyik sportág jöhet szóba, első ötlet az aquatlon vagy a triatlon volt. Viszont én nagyon szerettem már régóta lovagolni és azt mondtam anyáéknak, hogy mindenképp olyan sportot akarok választani, amiben benne van a lovaglás, így a lovaglás vagy az öttusa maradhatott és akkor az öttusát választottam.

– Már óvodás korod óta lovagolsz. Ez a szám mindig biztos pontod a versenyek során?

– Papám gyerekkoromban elvitt egy tanyára lovagolni és nagyon megtetszett. Mindig is ez volt a kedvenc számom, imádom a lovakat és rengeteget gyakorlok. Szerintem ezért lehetek ebben picit jobb, mint a többiek.

– Az élsportolók élete persze cseppet sem lehet könnyű, az edzések mellett ugye helyt kell állnod az iskolában is. A fejlődésedet szem előtt tartva pedig hetente háromszor edzésekre ingázol Salgótarján és Budapest között. Hogy bírod a sok utazgatást és ezt a betáblázott napirendet?

– Már megszoktam az utazgatást. Minden reggel hajnalban úszom, ezzel kezdődik nekem a nap. Utána iskola, aztán pedig hetente háromszor járok fel Pestre edzésre, vívni, lőni, illetve néha futni. Amikor pedig itthon vagyok, akkor mindig van egy futás, egy lövészet vagy egy lovaglás. Szóval a tanulást nagyon össze kell hangolni a sporttal, így sokszor a kocsiban tanulok, amikor jövünk haza vagy megyünk fel.

– Pályafutásod során eddig nagyrészt elkerültek a komolyabb sérülések, viszont a tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságot derékfájdalmak miatt fel kellett adnod. Mennyire viselt meg ez a sérülés?

– Érthetően megviselt, három hónapot ki is kellett hagynom a derékfájdalom miatt. De gyógytornával ezt tudtuk orvosolni, megerősítettük azt az izmot, amit kellett.

– A lövészetnél mire kell a legjobban odafigyelned, hogy pontosan célozz?

– Ha nem száz százalékosan a lövészetre összpontosítok, akkor szétesik a mozgásom és egymás után jönnek a hibák. Arra figyelek, hogy amikor befutok a lőállásba és elfoglalom a helyemet, minél jobban visszaszorítsam a pulzusomat és fejben már csak a lövészetre koncentráljak.

– Az idősebb és felnőtt magyar öttusázók mit szólnak hozzá, hogy egyre közelebb kerülsz hozzájuk…?

– Még áprilisban 17 évesen sikerült megnyernem a 18-21 évesek között az országos junior öttusa bajnokságot. Igazából beszélgetek velük, gratulálnak az eredményeimhez, de tudják, hogy ők azért már többet letettek az asztalra és nem aggódnak… De azt érzik, hogy a fiatalok egyre jobban megközelítik őket, én és Gulyás Michelle is egyre közelebb vagyunk hozzájuk. Egyébként jól kijövünk a felnőtt öttusázókkal is, jó a hangulat köztünk a versenyeken.

– Mik az álmaid és a céljaid, amikért minden nap keményen edzel?

– Egyértelműen az olimpiai kijutás a fő célom, igaz ez inkább még távlati. A közeljövőben a juniorok között szeretném kivívni a válogatottságot és részt venni a junior versenyeken és ott a legjobbamat nyújtani. Tudom, hogy miben kell fejlődnöm és számonként milyen időket szeretnék elérni.

Az edzéseken Barta Luca rengeteget dolgozik azért, hogy álmai megvalósuljanak és elnézve hatalmas kitartását, valamint tehetségét minden esélye megvan, hogy csatlakozzon a legeredményesebb öttusázókhoz.

Szerző(k) neve: 
Dúzs M. Gergely
Médium: 
3100.hu
Megjelenés időpontja: 
2017. október 30.
Jelölés kategóriája: 
Sport