Olimpiára készül a balatoni sífutó

Gőzerővel készül a jövő februári, pjongcsangi játékokra megyénk első téli olimpikonja, akivel a félmaratoni futásról és a koreai helyzetről is beszélgettünk.

A téli olimpiára készül a sífutó

BALATONALMÁDI

Gőzerővel készül a jövő februári, pjongcsangi játékokra megyénk első téli olimpikonja, akivel a félmaratoni futásról és a koreai helyzetről is beszélgettünk.

– Májusban kezdődött el a felkészülés, az egész szezonra, de természetesen a fő verseny az olimpia, arra igyekszünk kihegyezni a formát – nyilatkozta a Naplónak Kónya Ádám, a Veszprémi Sí Egylet sportolója. A balatonalmádi versenyző lesz az egyetlen férfi sífutó a 2018-as téli olimpián részt vevő magyar küldöttségben. A játékoknak jövő februárban a dél-koreai Pjongcsang ad otthont, a város alig száz kilométerre fekszik a politikai puskaporos hordónak számító Észak-Korea határától. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nemrég bejelentette, nem fenyegeti veszély az eseményt és a sportolókat. – Természetesen sokat gondolok az olimpiára, de ezen nem szoktam törni az agyam. Bízom benne, hogy nyugalom lesz – válaszolta kérdésünkre Ádám, aki sprinttávon (1,8 kilométer) és 15 kilométeren biztosan rajthoz áll az ötkarikás játékokon, és elképzelhető, hogy az 50 kilométeres mezőnyben is ott lesz majd. – A 15 km-es versenyafő számom, de a sprintet is szeretem. Ötven kilométeres távon még nem indultam, legalábbis FIS-viadalon nem volt még ilyen hosszú megmérettetésem. Ádám, aki középiskolás éveit egy osztrák síiskolában töltötte, a várakozásokkal kapcsolatban elárulta: a mezőny második harmadának elején végezne, s mivel a világbajnokságon 60. volt, jó lenne azon a helyezésen javítani. Szabó László irányításával rengeteget edzett az elmúlt hónapokban: heti hat nap, napi két tréning volt a program. Konditerembe járt, úszott, futott, kerékpározott és sírollerezett. A munka eredményességét mutatja, hogy a (téli) sportoló nemrég fantasztikus idővel (1:12:26), számos atlétát megelőzve 14. lett a többezres indulószámot felvonultató 32. Wizz Air Budapest Félmaratonon. Elárulta, szeretett volna egyéni csúcsot futni, és ez sikerült is. Nagyon élvezte a versenyt. – Az a jó sífutásban, hogy sok sportág felhasználásával lehet készülni, ami így nem unalmas. A 25 éves sportoló hozzátette: ilyenkor, nyár végére, ősz elejére már nagyobb szokott lenni a hóéhsége, de idén kétszer is sikerült hóalagútban tréningeznie. Igazából ez egy mélygarázs, amelynek belsejét nyáron hóval borítják be, így szimulálnak téli körülményeket. Az említett létesítmény Szlovéniában van, muszáj utazni, a sportágspecifikus edzésekre hazánkban korlátozottak a lehetőségek. Ádám már útnak is indult, olimpiai felkészülésének első része véget ért. A sífutó a folytatásban Ausztriában, Szlovéniában és Norvégiában edzőtáborozik majd, s gleccseren is tud tréningezni.

Szerző(k) neve: 
Horváth Gábor
Médium: 
Veszprém megyei Napló
Megjelenés időpontja: 
2017. szeptember 21.
Jelölés kategóriája: 
Sport