Óriási karrier előtt áll a 16 éves magyar autóversenyzőlány

Keszthelyi Vivien 16 évesen és lányként kapta azt a nagy lehetőséget az Audi autógyártól, hogy szerepelhet a tehetségek számára kiírt Audi TT Kupában, a német gyár nagy tehetségnek tartja a magyar lányt, pedig még jogosítványa sincs.

A hírnév felé tart: Schumacher a példaképe a 16 éves magyar pilótalánynak

Debrecen — Óriási sebességgel hasít az aszfalton és a hírnév felé Keszthelyi Vivien (16).

A tinédzser gyorsasági autóversenyző már most büszke lehet eredményeire, de idén várhatóan újabb sorozatban bizonyíthat, legfiatalabb pilótaként indulhat a német túraautó-bajnokság (DTM) betétfutamán, az Audi TT-Kupában. A lány tehetségére már régebben felfigyeltek Németországban, s szerződtette az Audi Sport Racing Academy, ahol korábbi klasszisok segítik mentorként.

„Egy tesztvezetés során nyertem felvételt – mesélte a versenyzést 13 évesen elkezdő Keszthelyi. – Havi rendszerességgel versenypályákon folyik a képzés, az elméleti részben mentoroktól, szerelőktől kapjuk meg a legújabb fejlesztések eredményeit. A pályán pedig kipróbálhatjuk a legújabb technikákat. A legizgalmasabb a gyakorlat, amikor meg kell mondani, hogy két kör között milyen műszaki változás történt az autón. Ebben mindig maximum pontszámot kapok.”

De nemcsak a teszteken, hanem a futamokon is megállíthatatlan.

„Eddig 75 dobogós helyezést értem el, 60-at felnőttek között – folytatta a pilóta. – A versenypályán nincs férfi és nő, nem udvariaskodunk egymással.”

A sulit magántanulóként végző Keszthelyi álma a DTM-ben versenyezni, de kedvenc pilótája a Forma–1 hétszeres világbajnok legendája.

„A nagy példaképem Michael Schumacher, de a túraautózás a vágyam, ez a legélesebb körülmények között zajló verseny, azonos műszaki felszereltségű autók és a legnagyobb tudású pilóták versenyeznek” – zárta Keszthelyi, aki az év végén közúti jogosítványhoz is juthat.

Népszerű a Facebookon

Keszthelyi Viviennek már népes szurkolótábora van, a Facebookon a követői száma átlépte a 109 ezret, ezzel a top 10 magyar sportoló között van a közösségi oldalon.

„Örömmel tölt el, hogy korom ellenére ilyen rangos névsorban előkelő helyen szerepelek úgy, hogy az autósport egy szűkebb szurkolótábort tudhat magáénak. Azon leszek, hogy erre a szimpátiára rá is szolgáljak” – mosolygott a csinos pilóta.

Egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy az Audi TT Cup sorozatban elsősorban a tehetség az, ami rangsorolja a pilótákat, ugyanis itt minden versenyző teljesen megegyezően ugyanazzal a nagyteljesítményű autóval áll rajthoz. Éppen ezért számos más technikai sport viadalaival ellentétben itt nem szerepelnek a hatalmas anyagi háttérrel megtámogatott – így jelentős előnyben lévő – gyári csapatok pilótái, akikről már a szezon kezdete előtt biztosan lehet tudni, hogy a mezőny többi tagjához képest mindig egy lépéssel előrébb lesznek majd.

A fiatal és rutinos pilóták számára így egyaránt igazi kihívást jelenti az Audi TT Cup, éppen ezért nem csoda, hogy hatalmas a túljelentkezés. Várhatóan nagyjából húszan kapnak majd lehetőséget a német autógyártótól, Viviennek pedig jó esélye van arra, hogy megkapja a bizalmat Vivien csapata, a TeamVRS előrehaladott tárgyalásokat folytat a német autógyárral a lehetséges szereplésről, az Audi pedig várhatóan márciusban hozza majd meg a végleges döntést, amely – amennyiben pozitív lesz – hatalmas ugrást jelenthet a legtehetségesebb magyar autóversenyző karrierjében. Természetesen a fiatal magyar pilóta csapata azon is dolgozik, hogy számos más sorozatban is megmutathassa magát Vivien, reményei szerint idén a Hungaroringen is versenyez majd.

Szerző(k) neve: 
Szabó Dávid
Médium: 
Blikk.hu
Megjelenés időpontja: 
2017. január 14.
Jelölés kategóriája: 
Sport