Siófok úszó világbajnoka

Interjú a 17 éves siófoki születésű ifjúsági világ- és Európa-bajnok úszóval, Németh Nándorral.

Siófok úszó világbajnoka

A siófoki születésű Németh Nándor jelenleg az Egri Úszó Klub 17 éves ifjúsági világ- és Európa-bajnok versenyzője. Az idei magyar úszóbajnokságon országos csúcsot úszott 100 méteres gyorsúszásban, az Ifjúsági Európa Bajnokságon aranyérmet, az úszó-világbajnokságon a magyar váltócsapat tagjaként bronzérmet, a junior-világbajnokságon indult váltócsapat tagjaként aranyérmet nyert, mely a magyar úszósport első junior világbajnoki címét jelentette. Interjúnkban a fiatal úszóbajnok Németh Nándort úszókarriere siófoki kezdeteiről, az idei versenyszezonban elért sikereiről és jövőbeli céljairól kérdeztük.

Hogyan indult úszói pályafutásod?
Több mint tíz éve Siófokon kezdtem el úszni testvéremmel együtt Király Johanna és Varga Béla úszásoktatóknál. Innen Érdre, majd Törökbálintra kerültem. Jelenleg az Egri Úszó Klub igazolt versenyzője vagyok, Törökbálinton edzek és siófoki lakosként gyakran látogatok haza családomhoz. A törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola tanulójaként a törökbálinti uszodában készülök fel a versenyekre Plagányi Zsolt edző segítségével. Versenyszerűen körülbelül nyolc éve úszok.

Milyen sikereket értél el az idei versenyeken?
A debreceni országos bajnokságon 50, 100 és 200 méter gyorson úsztam. 100 méter gyorson országos csúcsot döntöttem, 48.64-es idővel, ezzel sikerült kijutnom a világbajnokságra. Az izraeli Ifjúsági Európa Bajnokságon a 100 méter gyorsat nyertem meg, 200 gyorson második helyezett lettem, csapatban a mix váltót és a 4x200 gyorsváltót is megnyertük, 4x100-as gyorsváltóval pedig másodikak lettünk. A budapesti Duna Arénában megrendezett úszó-világbajnokságon az elsődleges cél a döntőbejutás volt, hiszen magyar váltó még nem jutott döntőbe eddig. A kitűzött célt sikerült elérnünk, és a harmadik hely megszerzése teljes meglepetés volt. Hazai pályán úszni fantasztikus érzés, szinte leírhatatlan, a közönség hihetetlen volt, beléptünk a medencéhez és mindenki libabőrös lett a szurkolók bíztatásától, ami nagyban hozzájárult a sikerhez. Az amerikai Indianapolisban nyár végén megrendezett junior-világbajnokságon megnyertük a 4x100-as gyorsváltó, ami történelmi pillanat volt, hiszen ifjúsági világbajnokságon még nem nyertünk aranyérmet. 200 gyors egyéniben második lettem, de ifi világcsúcson belül úsztam. 50 gyorson hetedik, 4x200-as gyorsváltón aranyérmesek lettünk. Az utolsó napon 100 méteres gyorsúszásban ezüstérmet nyertem.

Milyen terveid vannak a jövőben?
Ez az utolsó évem ifjúsági korcsoportban, jövőre már a felnőttek közt versenyzek. A versenyek során 200 gyorson fejlődött sokat az időeredményem, a fordulóim a gyengék, amin szeretnék még javítani. Idén rövidpályás országos bajnokságon indulok még, valamint kvalifikáltuk magunkat az év végi rövidpályás Európa-bajnokságra, ami már felnőtt mezőny, és egyéniben is indulok. Jövő nyáron, ha sikerül kijutnunk, akkor ismét az Európa Bajnokság lesz a cél, hosszú távon pedig mindenképpen a tokiói vizes olimpia a fő célkitűzésem.

Mi az, ami motivál?
A versenyszerű úszás sok lemondással és rengeteg munkával jár, de abszolút megéri. Sokan azért hagyják abba az úszást, mert unalmassá válik, körbe-körbe úszni egy medencében, viszont, ha van eredmény, akkor van, ami motivál. Egy-egy nagy verseny után a legjobb érzés a rengeteg gratuláció. A példaképem Cseh Laci, akivel együtt is edzek, sokat segít nekem, érdeklődik minden versenyem után. Az úszásban és emberileg is tiszteletreméltónak tartom. A családom is teljes mértékben támogat, hétvégenként, amikor csak tehetem, hazalátogatok hozzájuk Siófokra.

Milei Barbara

Szerző(k) neve: 
Milei Barbara
Médium: 
Családi Lapozó
Megjelenés időpontja: 
2017. szeptember 15.
Jelölés kategóriája: 
Sport