Takács Tamara történelmet írt 9 bajnoki aranyával

Takács Tamara lett az első kajakos, aki egyetlen országos bajnokságon 9 aranyat tudott nyerni. Erről és az előtte álló sportszakmai és civil feladatokról beszélt a Vasas sportolója.

9 hét pihenő jár a 9 kajakaranyért Takács Tamarának

Szolnok — Nehéz szavakat találni Takács Tamara (21) teljesítményére, aki sporttörténelmi tettet hajtott végre, miután a szolnoki kajak-kenu országos bajnokság mindhárom versenynapján triplázott, vagyis összesen kilenc aranyérmet szerzett.

A Vasas világbajnok klasszisa pénteken 1000, szombaton 500, vasárnap pedig 200, illetve 5000 méteren is diadalmaskodott egyesben, párosban és csapatban – mindössze a sprinttávot hagyta ki az egyéni számban.

Erre korábban nem volt még példa idehaza, pedig számos klasszis lapátolt már az ob-n korábban Kőbán Ritától (52) Kovács Katalinon (41) át Kozák Danutáig (30). Takácsot ráadásul extra motiváció is hajtotta, edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin (74) ugyanis felajánlotta neki, hogy annyi hét szabadságot kap, ahányszor a dobogó tetejére állhat Szolnokon.

– Úgy keltem fel hétfőn, mint akit megvertek, a reg­gelit is az ágyba kértem – utalt az emberfeletti erőpróba okozta fáradtságra Takács. – A 200-as aranyak leptek meg a leginkább, de 5000 méteren is régen mentem már. Még mindig nem fogtam fel, hogy történelmet írtam.

A kajakos nem veszi ki mind a 9 hét szabadságát, pedig van bőven terve a szezon utáni időszakra.

– Kati néni nagyon büszke volt rám, de azért azt is hozzátette, elhamarkodottan tett nekem ígéretet – mosolygott a sportolónő, aki a szabadidejében a tanulmányaira koncentrál, a kajakról pedig egy darabig hallani sem akar. – Nyaralás még nincs betervezve. Egyelőre Győrben leszek a családommal, a kereszt­fiam már nagyon hiányolt. Szabadidőmben az extrém sportoknak, a wakeboardnak és a görkorinak hódolok majd. Folytatom a tanulmányaimat a győri Széchenyi egyetemen, ahol rekreációs szakra járok, emellett egy OKJ-s tanfolyamra is beiratkoztam, ahol ingatlanközvetítő és az értékbecslő szakmába kóstolhatok bele. Kati néni ebben is partner, mivel egyetlen tanítványa vagyok, mindig közösen állítjuk össze a programomat, amelyben a sport mellett jól megfér a tanulás is.

Takács nemcsak az ob-n, de a világ- és az Európa-bajnokságon is szerzett aranyakat.

– Tökéletes nyár volt, pici h­iányérzetem van csupán, hogy Vad Ninettával párban nem tudtunk tapasztalatot szerezni az Eb-n, talán akkor a vb-n az ötödik helyünk is jobb lehetett volna – vélekedett a Vasas sportolója.

A 2017-es győzelmei

Világbajnokság, Racice: K4 500 m

Európa-bajnokság, Plovdiv: K1 500 m, K4 500 m

Világkupa, Szeged: K1 vegyesváltó 3000 m

Országos bajnokság, Szolnok: K1 1000 m, K2 1000 m, K4 1000 m, K1 500 m, K2 500 m, K4 500 m, K2 200 m, K4 200 m, K1 5000 m

Szerző(k) neve: 
Szabó Dávid
Médium: 
Blikk.hu
Megjelenés időpontja: 
2017. szeptember 04.
Jelölés kategóriája: 
Sport