Tehetségeink

BALOGH ÁDÁM (1997) – zongora, Pécs

Balogh Ádám zeneiskolai tanulmányai alatt sorra nyerte az országos zenei versenyeket, többek között kétszer végzett az Országos Zeneiskolai Ferenczy György Zongoraverseny élén. 2010-ben két nemzetközi versenyen is harmadik helyezést ért el és egyik nyertese volt a Fesztiválzenekar által zeneiskolásoknak meghirdetett országos zenei versenynek. Kétszer lépett már fel Pécsett a Pannon Filharmonikusok szólistájaként, Fischer Iván meghívására több alkalommal közreműködött a Fesztiválzenekar hazai és külföldi fellépésein. 2011 óta a Zeneakadémia kivételes tehetségek osztályának hallgatója, Némethy Attila és Eckhardt Gábor tanítványa. 2013-ban a milánói nemzetközi Piano Talents versenyt korcsoportjában megnyerte, majd a kategória győztesek versenyén is első díjat nyert, ezzel a megmérettetés fődíját is elhozta, összesen mintegy 100 induló közül bizonyult a legjobbnak. A 2015. évi Cliburn Junior nemzetközi zongoraversenyen a legjobb 12 között végzett.

BÁNYAI ZSOMBOR (1996) – párbajtőr, Budapest

Zsombor 2008-ban kezdett el vívni a Vasasban, tehetsége már igen korán megmutatkozott, hiszen egy év múlva már korosztályos válogatott lett, a 2009-2010-es szezonban pedig már a magyar országos ranglista első helyén szerepelt. 2012-től a Héraklész Program kerettagja. 2013-ban robbant be a nemzetközi korosztályos világversenyek elitjébe, ekkor vezette az európai kadet korosztályú ranglistát, egyéniben és csapatban is Európa-bajnok lett, a juniorok között csapatban ezüstérmet szerzett. 2014-ben a férfi junior-párbajtőrcsapat tagjaként megnyerte a korosztályos világ- és Európa-bajnokságot, a párbajtőrcsapattal Héraklész-díjat kapott. 2015-ben egyéniben a maribori Eb-n, majd a taskenti vb-n is döntőt vívhatott, és mindkétszer ezüstérmet szerzett. 2016-ban az országos bajnokságon egyéniben második, az Európa-bajnokságon csapatban első helyen végzett. 2016. évben a világranglista első helyezettjeként korosztályának legeredményesebb párbajtőrözője. Tervei közt szerepel a 2020-as tokiói olimpián való részvétel. Tanulmányait az érettségi után a Corvinus Egyetem tájrendező és kertépítő mérnöki szakán kezdte meg. Hosszú távon egy környezetvédelemhez kapcsolódó szakmában képzeli el magát. A MOL Tehetségtámogató Program és a Tehetségtámogató Klasszis program 2012-től támogatja Zsombor pályafutását. Edzője a MOL Tehetséggondozásért Díjjal kitüntetett Halla Péter.

CSŐKE FLÓRA (2000) – cselló, Leányfalu

Flóra zongoraművész édesanyja indíttatására négy és fél éves korában kezdett csellózni. Nyolc évesen harmadik helyezett lett a Friss Antal gordonkaversenyen. 2013-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő szakára. 2015-ben fellépett a Magyar Rádióban édesanyja kíséretével. 2015-ben 1. helyezett lett a Dolny-Kubin-i nemzetközi csellóversenyen. A CD-n hallható felvételt a MOL Tehetségtámogató Program segítségével vásárolt mestercsellóval készítette. Flóra a 2016-2017-es tanévben két ösztöndíjat is elnyert: június 22-től július 22-ig Bloomingtonba kapott meghívást, a világ egyik legrangosabb vonós mesterkurzusára. Július 30-tól augusztus 29-ig pedig a Holland Music Sassion Camp résztvevője lesz, ahová szintén meghívás alapján került be. Mindkét helyszínen koncerteket fog adni a közönségnek.

DOLFIN BALÁZS (1997) - cselló, Budapest

Balázs zenei tehetsége már korán megmutatkozott. Hat éves koráig csak játékosan ismerkedett, nyolc és fél évesen már első helyezést ért el az Országos Csellóversenyen, s ettől kezdve sorra nyerte az országos versenyeket. Rendszeres felkért szereplője különböző fővárosi és kerületi önkormányzati rendezvényeknek. 2010-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályába. 2012-től számos hazai és nemzetközi mesterkurzusokon vesz részt, ahol világhírű művésztanároktól tanulhatott. 2013-ban fellépett a MÁV Szímfonikusok élén, s a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Kocsis Zoltán vezényletével a Zuglói Filharmonikusokkal. Benevezett a Televízió által meghirdetett komolyzenei tehetségkutató versenyre (Virtuózok), s bejutott a középdöntőbe. Balázs pályafutását 2010-zől segíti a MOL Tehetségtámogató Program.

GÁLL ISIS (2000) – hárfa, Herceghalom

Gáll Isis három éves kora óta tanul zongorázni, öt évesen választotta hangszerének a hárfát. A kezdetektől fogva komponál saját műveket, a hárfa zenét "anyanyelvi szinten" beszéli. Rendszeresen kap felkéréseket hárfa-szerzeményei előadására, fellépett már többek között Brüsszelben, a magyarországi EU-s elnökség hivatalos rendezvényén, Budapesten a Parlamentben, a Magyar Tudományos Akadémia több ünnepségén és a Magyar Állami Operaházban. Az ifjú zeneszerző az utóbbi években közel száz szerzeményét védette le az Artisjus-nál. Édesapja szobrászművész, édesanyja zongoraművész. 2015-ben az Országos Hárfaversenyen első helyezést ért el, azzal a hárfával, melyet a MOL Tehetségtámogató Program segítségével tudott megvásárolni.

GYURINOVICS FANNI (2001) – úszás, Budapest

Gyurinovics Fanni korosztályának kiemelkedő úszója, több úszásnemben vezeti a ranglistát. 5 éves kora óta úszik versenyszerűen. Ez idő alatt 366 darab érmet nyert, amiből 297 aranyérem. Alig múlt 11 éves, amikor a Rövidpályás Országos Bajnokságon 400 méteres vegyes döntőbe jutott, ahol új korosztályos csúcsot úszva 7. lett a felnőttek között. 13 évesen részt vehetett a dohai, felnőtt rövid pályás világbajnokságon, ahol több országos csúcsot úszott. Válogatott korosztályos kerettag és a Héraklész Program tagja. Évek óta a sportág ígéretes tehetségének számít. Mindenki kiemeli nagyszerű vízfekvését, kivételes munkabírását, céltudatosságát. Ritkaságnak számít, hogy mellen és gyorson is jól teljesít. 2014-ben 16 számban vezette a ranglistát, az év folyamán 43-szor döntött korosztályos csúcsot. 2015-ben serdülő korosztályban versenyez. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Fanni három számban indult: 400 és 200 méter vegyesen, és 50 méter gyorson. Az utóbbi kettőből aranyérmes helyen végzett, 400 méter vegyesben 4.-ként érkezett a célba. 50 m gyorson minden riválisát 25.95 másodperces idővel előzött meg. A MOL Tehetségtámogató Program 2012-től támogatja.

HORVÁTH ROLAND (2001) – informatika, Sopron

Roland 17 éves Sopronban élő gimnazista, 3 éve foglalkozik komolyabban programozással. A programnyelveket autodidakta módon tanulta meg, nagyrészt angol nyelvű online oktató kurzusok segítségével. A Mutasd! (Show me!) jelnyelvoktató alkalmazás fejlesztését 2014-ben kezdte, és a fejlesztést azóta is folytatja. A projekt itthon minden középiskolások és egyetemi hallgatók számára kiírt versenyt megnyert, köztük a UPC Future Makers Nagydíját is. 2017-ben pályázatot nyújt be a Google Science Fair világversenyre és az Apple által San Francisco-ban rendezett WWDC17 világkonferenciára, ahova több millió diák közül végül egyike lett a meghívottaknak. Roland a 2015-2016. évi 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen is első díjas volt, így 2017 májusában ő képviselhette hazánkat a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) Los Angelesben, ahol negyedik helyezést ért el.

MILÁK KRISTÓF (2000) – úszás, Tárnok

Az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft sportolója, 5 éves kora óta úszik. 2011-től országos és nemzetközi versenyeken sorra nyeri az ezüst és arany érmeket. A magyar úszósport nagy ígérete, igazi tehetség. Az ifjúsági EB-n nála két évvel idősebbek között tudott aranyérmet nyerni 200 m pillangón. Többszörös korosztályos csúcstartó. 2015 júliusában, a Tbilisziben megrendezett XIII. nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválon a 100 méter pillangó fináléjában a 4., míg 200 méter háton a 12. helyen végzett. 2016-ban, a hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokság 200 méteres pillangó döntőjében – tovább javítva egyéni rekordját – 1:56,77-es időeredménnyel ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett. 2017-ben a budapesti világbajnokságon 100 méter pillangón az előfutamban elért 51,23-as ideje junior világrekordot jelentett, az elődöntőben 50,77-es idővel a saját junior világrekordját megdöntve, új országos rekordot is elért. A döntőben 50,62-es idővel ezüstérmes lett, újabb országos rekorddal és junior világrekorddal.

NAGY ZOLTÁN FERENC (2000) – klarinét, Pécs

Nagy Zoltán Ferenc 2000-ben született Pécsett. A Bártfa utcai általánosba és a Kontrasztok zeneiskolába járt, most a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola másodikos tanulója. Amikor nem zenél, akkor focizik, kosarazik, kézilabdázik, sakkozik. A klarinétos a 2017-es tavaszi válogatók során bejutott a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsor tinik korcsoportjában a kilenc ifjú középdöntős közé, tanára Radics Miroslav. Zoltánt és tanárát továbbá beválasztották a Pannon Filharmonikus Zenekar Mesterek és Tanítványaik programba, így Zoltán júniusban szólistaként léphetett fel a zenekar élén a Kodály Központban. Nagy Zoltánt 2016-tól a MOL Tehetségtámogató Program eszközvásárlásában segíti.

OROSZ VIKTOR (1998) – íjászat, Debrecen

Viktor kiemelkedően teljesítő sportoló, a magyarok közül elsőként lett a World Archery ifjúsági világbajnoka. 2008-ban kezdett íjászkodni. A FITA által szervezett Ifjúsági Európa Kupákon 2012 óta vesz részt. Nagyon szép eredményeket ér el folyamatosan. Legfiatalabb tagja a junior magyar felnőtt válogatottnak. 2013-ban 1. helyezést ért el az IFAA Teremíjász Európa Bajnokságon, amivel új Európa- és világcsúcsot állított fel. Szintén 2013-ban a szabadtéri íjász országos bajnokságon ugyancsak az 1. helyen végzett. Kiemelkedő a 2014-es Teremíjász Világbajnokságon (World Archery Indoor World Championship) való szereplése, ahol aranyérmet szerzett. 2014-ben megkapta az Év Íjásza címet. 2015-ben megnyerte a teremíjász Európa-Bajnokságot és szabadtéren világbajnok is lett. Viktor 2016-ban megrendezett World Archery Teremíjász Világbajnokságon megvédte világbajnoki címét, valamint Európa-bajnoki és Európa Kupa-aranyérmes lett Bukarestben, a rangsorolóban új korosztályos és felnőtt országos csúcsot lőtt. 2016 óta már a felnőttek között is egyre többször méretteti meg magát, Marrakeshben a teremíjász világkupán 3. helyet szerzett, az íjászvilág legnagyobb sztárjait utasítva maga mögé. Meghívást kapott a kupasorozatban elért eredményei alapján a világkupasorozat döntőjébe is, Las Vegasba, ahol 9. helyen végzett, ezzel nevet szerzett magának a világ legjobb felnőtt íjászai között is. A 2016-os évet a felnőtt világranglista 50. helyén zárta. A világszövetség véleménye szerint a magyar sportoló jelenleg a világ legsikeresebb ifjúsági íjásza. A MOL Tehetségtámogató Program 2013 óta támogatja Viktor pályafutását.

PÉNI ISTVÁN (1997) – sportlövészet, Budapest

Péni István 2008-ban kezdett sportlövészettel foglalkozni szülei hatására, akik maguk is aktív sportolók voltak. 2009 óta versenyez, és 2010-ben már beválogatták a Héraklész Bajnok Programba és a junior válogatott keret tagja lett. Korosztályában innentől kezdve az összes hazai versenyen diadalmaskodott, serdülő, ifi és junior korosztályban szinte az összes országos csúcs az ő nevéhez fűződik. 2012-től mutatkozott be felnőtt versenyeken, ahol nagyon hamar egyértelművé tette, hogy hamarosan trónkövetelő lesz. 2014-ben, 17 évesen, már dobogós helyezéseket szerzett olyan versenyeken, ahol olimpiai és világbajnokok is szerepeltek az indulók között. Eddigi eredményei közül az ifjúsági olimpiai bajnoki címre (vegyes páros) és egyéni bronzérmére a legbüszkébb, aminek köszönhetően elnyerte az „Év legjobb sportlövője” címet. 2015-ben olimpiai kvótát szerzett. A 2016-os 10 méteres Európa-bajnokságon a junior férfi légpuska csapatversenyben és vegyes csapatversenyben arany-, egyéniben ezüstérmes lett. 2016 májusában a junior világkupán a kisöbű szabadpuska versenyszámának döntőjében 458,6 körrel junior világcsúcsot ért el. 2016. júniusban a döntőben országos csúcsot elérve a kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban junior Európa-bajnok lett. Az összetett versenyszámban egyéniben második, csapatban első helyen végzett. A 2016. évi nyári olimpiai játékokon az 50 méteres sportpuska összetett versenyében 12. helyen végzett, másik számában, a férfi légpuskában a 13. helyen zárt. 2016-ban a megszerezhető 12 országos bajnoki címből (6 felnőtt és 6 junior) 11 aranyérmet szerzett, 6 felnőtt és 5 junior számban. Céltudatos versenyző, aki szerint eredményeiben a legnagyobb szerepe a kitartásának és a koncentrálóképességének van. Pályafutását 2011 óta segíti a MOL Tehetségtámogató Program.

PUSZTAI LIZA (2001) – kardvívás, Budapest

Liza nyolc éves korában kezdett el vívni. 2010 óta a BVSC-Zugló versenyzője. Első győzelmét bambi korosztályban nyerte 2013-ban. Különleges tehetségét bizonyítja, hogy 2013-tól 2015-ig három korosztályos egyéni és hat csapat OB aranyérmet nyert. 2014-től folyamatosan kadet és junior válogatott, 2015-től Héraklész Bajnok kerettag. Mint a kadet országos ranglista vezetője, és a junior ranglista második helyezettje a 2016-os Kadet és Junior EB-n indult, és a kadet egyéni és csapatverseny megnyerésével kétszeres EB bajnok. 2017-ben megvédte bajnoki címét, és junior korosztályban pedig ezüstérmet szerzett. 2017 januárjában megnyerte élete első Junior korosztályú Világkupáját és a Kadet VB-n is aranyérmes lett. Jelenleg 18-szoros magyar bajnok különböző korosztályokban.

TÓTH IVETT (1998) – műkorcsolya, Budapest

Tóth Ivett korosztálya legeredményesebb magyar műkorcsolyázónője. 5 évesen kezdett el korcsolyázni, 2008 óta minden korosztályban (újonc, novice, junior) országos bajnoki címet nyert, 2013-ban és 2014-ben már a felnőttek között is. 2009-ben szövetségi felmérésen sikeres triplaugrást mutatott be, ezzel a műkorcsolyázás történetének legfiatalabb versenyzőjeként 10 évesen bekerült a sportág élvonalát jelentő első keretbe a felnőttek közé. 2010-ben mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben, a Golden Bear versenyén lett aranyérmes, ezt az eredményt juniorként is megismételte 2013-ban. Ebben az évben sikerült elérnie azt, ami öt éve egyetlen magyar versenyzőnek sem, a magyar csapatból bejutott a VB döntőjébe, ahol a 21. helyen végzett. A 2014. januári budapesti Európa-bajnokságon bemutatkozhatott a gálában, ahol Monti Csárdására mutatott be kűrt. A 2014-15-ös szezonban már a felnőttek között versenyez nemzetközi szinten is: a grazi műkorcsolya Ice Challenge-versenyen bronzérmet szerzett, így többek között maga mögé utasította az orosz világbajnoki ezüstérmes versenyzőt és a szlovák olimpikont is, bár csak a tapasztalatszerzés volt egyelőre a cél. Pályafutását 2012 ót segíti a MOL Tehetségtámogató Program.

VADNAI BENJÁMIN (1995) – vitorlázás, Balatonalmádi

Vadnai Benjámin 2004 óta vitorlázik, már az első évben 3. lett a Magyar Bajnokságon, 2006-ban eredményei alapján bekerült a Magyar Optimist Válogatottba. 2007-től egyre több nemzetközi versenyen vett részt, 2009-ben Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett. 2010-től Laser 4.7 hajóosztályban folytatta a versenyzést, Franciaországban Európa-bajnokságot nyert, vezette a magyar ranglistát és az Európai Kupasorozatot is. 2012 áprilisában élete legjobb eredményét elérve a Buenos Aires-ben megrendezett Laser 4.7 Világbajnokságon világbajnoki címet szerzett, első magyarként ebben az osztályban. A Laser 4.7 magyar bajnokság megnyerése után hajóosztályt váltott, a nieuwport-i Európa-bajnokságon már Laser Radiál osztályban indult. 2014-ben a felnőttek között a középmezőnyben végzett. Az U21-es EB-n 17. lett. A MOL Tehetségtámogató Program 2011 óta támogatja Benjamin versenyzését. Edzője Csomai József (Balatonfüredi Yacht Club).

VALKUSZ MÁTÉ (1998) – tenisz, Budapest

Valkusz Máté 5 éves kora óta teniszezik. Sokszoros magyar bajnok, minden álma, hogy felnőttként a világ TOP 20 teniszezője közé kerüljön. 2012-ben hatalmas eredményeket ért el: megnyerte 21 év után először magyarként a korosztályos Európa-bajnokságot párosban, egyéniben pedig harmadik lett. Az Európa 8 legjobb korosztályos játékosát meghívó Tennis Europa Master Döntőjében harmadikként végzett, majd decemberben megnyerte a Nike Junior Tour világdöntőjét. Számos nemzetközi tornagyőzelem fűződik a nevéhez. Párosban európa-bajnoki címet szerzett, egyéniben 3. lett. Ifjúsági Olimpián az előkelő 5. helyen végzett. 2013 őszén az Európa nyolc legjobb korosztályos játékosát meghívó Tennis Europa Master Junior versenyén már első helyezett lett és ezzel az Európai Teniszszövetség 2013. évi ranglistáján átvette a vezetést. 2014-ben szintén ő lett Európa legjobb tenisz játékosa korosztályában az Európa Teniszszövetség ranglistája alapján. A cím elnyeréséhez segítette Mátét, hogy megvédte Masters címét, az Európa-bajnokságon harmadik helyen végzett valamint az, hogy 46 mérkőzéséből 39 versenyt megnyert az év során. A fiatal tehetség az első, aki az U16-os korosztályban egymás után kétszer lett a kontinens legjobbja. A MOL Tehetségtámogató Program ezeknek a versenyeknek az útiköltségeihez járul hozzá 2012 óta.

VÁMI TAMÁS ÁLMOS (1993) – fizika, Székesfehérvár

Tamás az ELTE fizika szakos hallgatója, illetve az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa. A moszkvai Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján különdíjat nyert, megnyerte a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának nagydíját, rangos izraeli tudományos diáktáborban képviselte hazánkat. Az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján (ICYS) Hollandiában 2. helyezést ért el, a KutDiák TUDOK konferencián 1. díjazott lett csak úgy, mint a Keresd benne a kémiát! versenyen. Az egyetem keretein belül elsőéves kora óta lehetősége nyílt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont által bekapcsolódjon a CERN LHC gyorsítón végzett kísérletek offline analízisébe. 2012-ben a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink 2012” pályázatának nyertese lett, 2013-ban a Tanács képviseletében diákként, Csermely Péter professzorral az Európa Parlamentben tehetséggondozási témában az idegen nyelvű felszólalás részese volt. 2013-ban egy izraeli nemzetközi fenntarthatósági konferencián harmadik lett, egy skóciai nemzetközi diákkonferencián a svájci CERN-ben folyó kutatásait ismertette. Eddigi pályafutása során arra az eredményére legbüszkébb, hogy kutatómunkájával hozzájárult a Higgs-bozon felfedezéséhez a CERN-ben 2012-ben, amiért aztán Higgs és Englert 2013-ban Nobel-díjat kapott. 2013-tól a Magyar Fizikushallgatók Egyesületének elnöke. 2015-ben a „Fény Nemzetközi Éve” párizsi nyitókonferenciáján és a 2016-os mexikói zárókonferencián a Magyar Fizikushallgatók Egyesületének diákképviselőjeként vett részt. Kiemelt eseményként őrzi, hogy a Lindau Nobel Laureate Meeting 2016-ra az MTA jelöltjeként látogathatott el, ahol három Nobel-díjas mellett szerepelt a záróesemény vitaülésén a színpadon. Melbourne-ben a SUSY 2016 konferenciáján is résztvevő volt. Legújabb kutatási területe az új generációs pixel detektor vizsgálata a CERN-ben, amely a világ legmodernebb digitális kamerájának is tekinthető. Tamásnak a tanulmányaihoz szükséges laptop megvásárlásához és utazási költségeihez 2010 és 2015 között a MOL Tehetségtámogató Program nyújtott támogatást több alkalommal.