Újabb arany a cél

Czipó Vivien már a negyedik utánpótlás Európa-bajnoki címét nyerte a nyáron Olaszországban. További elsőségekre vágyik, nem csoda, hiszen példaképe a 16-szoros világbajnok, Phil Taylor.

Újabb arany a cél

A júniusi, Olaszországban megrendezett ifjúsági soft Európa-bajnokságon már negyedik utánpótlás-kontinensbajnoki címét szerezte a 16 éves dartsos, Czipó Vivien. A szezon ugyanakkor a nyár kezdetével nem ér véget, sőt a legnagyobb megméretés, a júliusi steel Európa-bajnokság még előtte áll, amelyen hasonlóan kiemelkedő teljesítményt szeretne nyújtani; erre készül jelenleg is a tolnai edzőtáborban.

Bruckner Vince •A 16 éves dartsos, Czipó Vivien már a negyedik korosztályos Európa-bajnoki címét nyerte, legutóbb az Olaszországban megrendezett ifjúsági soft kontinensviadalon állhatott a dobogó tetejére. Az ígéretes játékossal az utánpótlás-válogatott tolnai edzőtáborában beszélgettünk.

– Mennyire ért váratlanul a soft Európa-bajnoki győzelem? Számítottál rá?

– Természetesen nagyon örültem neki, igyekeztem a legjobbamat nyújtani, a saját játékomra koncentráltam. Csak utólag mondták az edzőim, hogy ők már hónapokkal ezelőtt úgy gondolták, megnyerem a versenyt. Még szerencse, hogy ezt nem közölték velem előre. Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, a döntő elég szoros volt, 2-0-ra is vezetett az ellenfelem, de sikerült feljavulnom, és ennek köszönhetően fordítanom.

– A steel szakág lényegesen népszerűbb, nem volt szokatlan, hogy ezúttal soft versenyen indultál?

– Dehogynem! Igazság szerint három éve nem vettem részt ilyen jellegű viadalon, ami azt is jelenti, hogy akkor játszottam soft nyilakkal utoljára. Eleinte furcsa volt, de szerencsére gyorsan belerázódtam.
És most sincs megállás, ugyanis következik a főverseny, a júliusi steel Európa-bajnokság. Oda milyen célokkal utazol?

– Először is tisztességgel fel kell készülni, végigcsinálni az edzésprogramot, amit elterveztünk. A versenyen pedig a legjobb játékomat akarom nyújtani, akkor elégedett leszek. Persze nem titok, nagyon szeretnék már a steel szakágban is egyéni Európa-bajnoki címet szerezni.

– A felkészülés pedig jelenleg is zajlik, most épp Tolnán gyakoroltok. Hogyan telik az edzőtábor?

– Remek körülmények között készülhetünk, három napra érkeztünk ide. Napi két edzésünk van, de közte sem unatkozunk, nagyon kellemesen telik az idő.

– Az Eb előtt is indultok még versenyeken. Ilyenkor fontos, hogy formában maradjatok?

– Így van, nagyon fontos és jó, hogy a fő megméretés előtt tudunk még versenyezni. Az edzés és a gyakorlás csak az egyik része a sikeres felkészülésnek, a játék és a versenyhelyzet legalább annyira fontos. A bécsi Világ Kupa-versenyen pedig hozzánk hasonlóan válogatott ellenfelekkel játszunk, az jó erőfelmérő lesz, kiderül, hogy hol tartunk jelenleg.

– Mennyi edzés szükséges ahhoz, hogy valaki nemzetközi szinten is sikeres legyen a sportágban?

– Változó az edzés mennyisége, van amikor csak másfél órát, de olyan is előfordul, hogy öt és fél órát gyakorlunk. Ez attól függ, milyen feladatok vannak a napi programban.

– Láthatóan nagyon sok időt elvesz a darts. Minek a hatására kezdted el egyáltalán a sportágat?

– Tízéves korom óta játszom, korábban karatéztam és röplabdáztam is. Székesfehérváron két osztálytársam folyton mondta, hogy menjek el velük dartsozni, eleinte nem akartam, de a sokadik felszólításnak már engedtem, utólag pedig örülök, hogy így alakult.

– A darts hazánkban is egyre népszerűbb, a legfontosabb versenyeket közvetítik is. Ki a példaképed az élmezőnyből?

– Nem is kérdés, Phil Taylor a kedvencem. Remek sportember, aki rengeteg energiát fektetett a dartsba, nyert tizenhat világbajnoki címet, és ennek ellenére is a földön tudott maradni, igazi példakép.

Szerző(k) neve: 
Bruckner Vince
Médium: 
Utanpotlassport.hu
Megjelenés időpontja: 
2017. június 22.
Jelölés kategóriája: 
Sport