Üstökösként robbant be a színházi világba egy fiatal zeneszerző

Kovács Adrián még csak huszonöt éves, de már elismert zongorista, zeneszerző, karmester és a Budapesti Operettszínház társulatának tagja. Már hétévesen sorra aratta a sikereket, számos zongoraversenyen díjazták tehetségét, játékát. Csodagyereknek számított. Meghallgatott egy előadást, és egy az egyben vissza is tudta játszani zongorán. Azóta pedig töretlen a siker. Húszéves kora óta tanít a Színművészeti Egyetemen, dalait többször hallhattátok a Magyar Színház, Nemzeti Színház és a Vígszínház színpadán. Előfordult, hogy hosszú éjszakákon át tartó komponálás után zenéjét visszadobták, de ahelyett, hogy összeomlott volna, újrakezdte a munkát, és végül a legtöbb esetben zseniálisat alkotott.

Üstökösként robbant be a színházi világba egy fiatal zeneszerző
A 25 éves Kovács Adriánnak több szerzeményét hallhattátok már a Nemzetiben, a Vígben és a Tháliában, de Czutor Zoltánnal is együtt zenél.

Isztl Melanie cikke
2017. február 22.

Kovács Adrián még csak huszonöt éves, de már elismert zongorista, zeneszerző, karmester és a Budapesti Operettszínház társulatának tagja.

Már hétévesen sorra aratta a sikereket, számos zongoraversenyen díjazták tehetségét, játékát. Csodagyereknek számított. Meghallgatott egy előadást, és egy az egyben vissza is tudta játszani zongorán. Azóta pedig töretlen a siker. Húszéves kora óta tanít a Színművészeti Egyetemen, dalait többször hallhattátok a Magyar Színház, Nemzeti Színház és a Vígszínház színpadán.

Előfordult, hogy hosszú éjszakákon át tartó komponálás után zenéjét visszadobták, de ahelyett, hogy összeomlott volna, újrakezdte a munkát, és végül a legtöbb esetben zseniálisat alkotott.

elobb

Kovács Adrián

Ha éppen nem dolgozik, rohan haza Larához, másfél éves kislányához, és gyönyörű menyasszonyához, hogy együtt töltsenek egy kis időt a játszótéren. Az élete majdhogynem tökéletes, de van még egy nagy álma. A Nagy Gatsbyt musicalként szeretné színpadon látni, és természetesen a zenét ő írná hozná.

Minek tartod magad? Zongoristának, zeneszerzőnek vagy karmesternek?

Zeneszerzőnek.

Ezt jobban szereted, mint zongorázni vagy dirigálni?

Hiányozna egyik a másik nélkül, de a zeneszerzés áll hozzám a legközelebb.

Hogyan jellemeznéd a stílusodat?

Szerintem nekem nincs saját stílusom és nem is biztos, hogy valaha lesz. (nevet)

Mennyire nehéz ma fiatal zeneszerzőként befutni?

Nem érzem azt, hogy nehezebb lenne, mint bármelyik másik szakmában érvényesülni.

Hogyan születik meg egy dal?

Nagyon érdekes, mert állandóan vannak ötleteim, hogy milyen típusú dalt szeretnék csinálni, de mindig előbb jön egy felkérés, mint hogy én magamtól írjak egy dalt. Vicces, de önmegvalósításra még nem volt alkalmam.

Karnyóné musical - Baljós kórus (Zeneakadémia) - Jazz And More

Mennyire köti meg egy zeneszerző kezét, ha megrendelésre kell zenét írnia?

Szerencsés esetben semennyire, ha olyan a kérés, hogy a saját világomat jelenítsem meg. De van, amikor konkrét elképzeléseket kapok, és én nem mindig tudom az ő igényeiket kielégíteni.

Volt olyan, hogy visszadobták, amit alkottál?

Rengetegszer. Na jó, azért nem. De volt olyan, hogy két éjszakán keresztül dolgoztam valamivel, és azt mondják: jó az irány, de lehetne másfajta hangszerelést csinálni neki. Ez azt jelenti, hogy na, akkor kezdjük elölről.

Ilyenkor megcsinálod újra?

Muszáj.

És ha az sem felel meg?

Akkor újra és újra. Maximum jön a konfliktus. (mosoly)

Előfordult már, hogy valakivel nem tudtatok együtt dolgozni, mert annyira összevesztetek?

Á, dehogy, a bemutató megszépít mindent. (nevet) Különösen, ha az esetek nagy százalékában az egyik legjobb barátod a rendező. (ifj. Vidnyánszky Attila - a szerk.)

Hogy bírod a negatív kritikát?

Mivel főleg színházban dolgozom az a legrosszabb kritika, ha észre sem veszik a zenét. De van, hogy annyira szerves része a zene az előadásnak, hogy azért nem tűnik föl az embereknek. Az meg már egy jó kritika. (mosolyog)

Mit tartasz legfontosabbnak egy próbafolyamat során?

Hogy feszültségmentes legyen és türelemmel legyenek a kollégák egymás felé. Nagyon jót tesz a kreativitásnak és a tehetségnek, ha a családdal is tudunk elég időt tölteni, és nem intenzíven végigművészkedni az egész próbaidőszakot. De amikor munka van, akkor viszont nagyon munka van - de jó hangulatban.

fiatal zeneszerzo

Ha lemegy az előadás, akkor mit szoktál érezni? Boldogság, szomorúság, üresség?

Jól érzem magam utána. Sokan azt szokták mondani, hogy kiürülnek. Én még soha nem éreztem ilyet.

16684513_10213543959532865_428316272_n

Lehet, hogy azért, mert már agyban készülsz a következő előadásra.

Vagy azért, mert sokszor utolsó pillanatra áll csak össze a darab, és fel se fogom, mi történik. (nevet)

Hogy érzed, száz százalékosan beleveted magad a munkába?

Igen. Bár még sosem koncentrálhattam csak egy darabra. Mindig több akadt a kezem közé. De úgy gondolom, ha száz fele van az agyam, akkor nem pörgöm túl. A legtöbbször az első gondolatom az, ami beválik.

Van olyan történet, film, bármi, amihez szívesen írnál zenét?

Hát... Na jó, elmondom, mert nem akarjuk, hogy más megcsinálja. (Nevet) A Nagy Gatsby-t nagyon szeretnénk musicalként színpadra írni Vecsei Miklóssal.

Vannak már ötleteid?

Ezer. Minden nap kattogok rajta.

Mikorra várható?

Lehet, hogy öt év múlva, lehet, hogy már a következő télen. Nem kötjük időhöz, szerelemből szeretnénk csinálni.

A legtöbb idődet az Operettszínházban töltöd?

Szerencsére igen. Az Operett iszonyatosan jó munkahely.

Mit érzel, amikor belépsz a művészbejárón?

Természetességet. Olyan, mintha haza mennék. Eszméletlen érzés, amikor azokkal a színészekkel kell foglalkoznom, akiken anno felnőttem, és az ő hatásukra varázsolt el a színház világa. Az igazgatóm is azt szokta mondani, hogy olyan, mintha már tíz éve ott dolgoznék.

Van olyan személy a színházban, akire felnézel, aki a példaképed?

Sokakban találok olyan tulajdonságot vagy gondolatiságot amire úgy tudok nézni, hogy példaértékű. Legtöbbször ezeket megpróbálom magamba szívni és átvenni, ha több lehetek tőle.

Ha lenne egy saját színházad, mit csinálnál benne a legszívesebben?

Az tuti, hogy nem vállalnám a vezetését.

A felelősség miatt?

Igen. Nincs vezetői tehetségem, se igényem rá. Művészeti vezetői kupaktanácsban viszont nagyon szívesen részt veszek.

A könnyűzenével hogy állsz?

Középiskola óta rengeteg és sokféle zenekarban játszottam, és mindent elvállaltam. Legtöbbször nem a produkció miatt, hanem mert szerettem az embereket, akik benne voltak. De nagyon sokszor úgy éreztem, hogy a túlzott közösségi élmény és a csapatépítési igény a végeredmény rovására ment. Ezt nagyon sok könnyűzenész kollégánál látom most is, hogy az önérzet fontosabb, mint a produktum. Igazán mindig is a színház érdekelt, ahol mindent, amit tanultam a könnyű- és komolyzenében, azt tudom kamatoztatni. A mai napig nagyon jó barátom minden régi zenésztársam, és ha úgy adódik, szívesen játszom velük, ha van rá alkalom. Jelenleg csak Czutor Zolival játszom rendszeresen, nagyon egy hullámhosszon vagyunk, és azok a koncertek tényleg örömzenélések. Annak is vannak szánva.

czutorral

Czutor Zoltán & Kovács Adrián - Megáll az Idő (Szabadság FM)

Nagyon fiatal vagy. Nem rémiszt meg, hogy ilyen gyorsan jött a siker?

Abból élek, amit szeretek. Kell ennél több? Örülök neki, hogy megadatik. Közhely azt mondani, hogy nagyon sokat dolgoztam érte, de tényleg így volt.

Nem érzed úgy, hogy céljaid megvalósítása érdekében kihagyod a boldog, gondtalan fiatalkort?

Dehogynem, néha eszembe jut. De a családom mindig jobban hiányzik, mint hogy reggelig piáljak. Legtöbbször a barátaimmal próbálok, ami meg öröm és buli, így a szórakozás sem marad ki.

Van, amit nem szeretsz a munkádban?

Persze. Amikor tökölés és üresjárat van, és olyan, mintha haszontalan dolgot csinálnánk. Az olyan alkalmak nagyon le tudják szívni az energiát.

Ha több szabadidőd lenne, akkor lenne igazán nagy a boldogság.

De én most is boldog vagyok. Mindig is boldog típus voltam.

Mit csinálsz, ha van egy kis időd magadra?

Álszentül hangzik, hogy akkor foglalkozom a kislányommal, a családommal - de tényleg így van.

Miben változott meg az életed, amióta megszületett Lara, a kislányod?

Végre tudom azt mondani, hogy bocsi srácok sietek, mert nekem gyerekem van. (Nevet)

De viccet félretéve, minden másodpercben szerelmes vagyok.

ize

Hogy néz ki egy tökéletes nap számodra?

Előző este előadás van óriási sikerrel. Másnap magunkat kialudva kelünk fel. Süt a nap. Közös ebéd, délután sétálgatunk, játszótérre megyünk, este fürdetés, korán fekvés és film. Másnap előadás.

Ha mindenhez értenél a világon mi lennél?

Anyukám lennék. Viccesen hangzik, de tényleg, mert ő mindenhez ért. (mosolyog)

Neked akkor ezek szerint ő a példaképed.

Így is mondhatjuk.

Ha újra kezdhetnéd, ugyanezt az utat járnád be?

Szerintem igen. Ugyanis tényleg iszonyatosan nem értek semmi máshoz. (Mosolyog)

Mi az álmod?

Legyen egy házam, ami nyugalmat áraszt. Meg jó lenne, ha csinálnék olyan darabokat, amelyek után jó sok jogdíjat kapok, és nem kellene többet dolgoznom. (Nevet) Á, azt úgyse bírnám ki.... De igazi nagy álmom nincsen. A legfontosabb dolgok, amik számítanak az életben, azok nekem megadattak. Van egy csodálatos társam, aki a gyermekem édesanyja, és nem mellesleg az egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb művész az országban, van egy meseszép kislányom, akinél nincs a világon tündéribb, és egy olyan munkából tudok megélni a mai világban, amit imádok. Megint csak jön a kérdés: kell ennél több?

Szerző(k) neve: 
Isztl Melanie
Médium: 
Szeretlek Magyarország
Megjelenés időpontja: 
2017. február 22.
Jelölés kategóriája: 
Művészet